Najnovije

SITUACIJA GORA NEGO ŠTO SE MISLILO: Šokantno otkriće na mestu eksplozije Severnih tokova

Sabotaža na ruskim gasovodima Severni tok i Severni tok 2 dogodila se na mestu stare deponije hemijskog oružja. Eksplozije su podigle opasne toksine sa dna, navodi međunarodni istraživački časopis Nature.

Eksplozija na Severnom toku (Foto: Ministarstvo odbrane Danske)

Nakon eksplozija, kontaminirano je 11 kubnih kilometara morske vode. Analiza sa lica mesta pokazala je da supstance koje su dospele u vodu mogu da ugroze morski život mesec dana ili više. Hemikalije su ostavljene na dnu još od Drugog svetskog rata, uključujući iperit i arsen.

Prema proračunima naučnika, ukupno oslobađanje kao rezultat eksplozija na dubini od oko 70 metara iznosilo je 250 hiljada tona, dok se talog podihao do dubine od 30 metara. Studije su takođe pokazale da će svaka koncentracija iznad 5,8 miligrama sedimenta po litru morske vode negativno uticati na faunu. Stručnjaci smatraju da su jedinjenja olova i tributilkalaja, koja se koriste za zaštitu trupa brodova, najotrovnija u sedimentima. Ove supstance imaju 75 odsto efekta trovanja.

Dana 27. septembra 2022. godine prijavljeno je uništen ruski gasovod Severni tok, koji ide dnom Baltičkog mora do Nemačke. Kasnije su nemački istražitelji priznali da bi iza sabotaže mogli da stoje predstavnici neke od zapadnih zemalja.

O masovnom juripu na Bahmut pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA