Najnovije

SIJEVA POSETA RUSIJI POTVRĐUJE: Kinesko-ruski odnosi izdržali sve testove

Na poziv predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, kineski lider Si Đinping boraviće u državnoj poseti Rusiji od 20. do 22. marta. I ovoga puta, pošto je izabran da vodi Kinu u još jednom mandatu, za prvu inostranu posetu odabrao je upravo Rusiju.

Foto: kremlin.ru

Ruska turneja će dodatno produbiti međusobno poverenje i obostrano korisnu saradnju Kine i Rusije, što će ne samo koristiti dvema državama i njihovim narodima već će doneti više sigurnosti međunarodnoj zajednici. Biće to putovanje mira, prijateljstva i saradnje, konstatuje se u uvodniku "Global tajmsa", glasila bliskog vladajućoj Komunističkoj partiji Kine.

Treba istaći, piše kineski medij, da dva lidera održavaju duboko prijateljstvo i čestu komunikaciju, a uobičajeno je da se svake godine posećuju. Zato ova poseta spada u okvir bilateralnih odnosa Kine i Rusije, što će reći da će, sa ukrajinskom krizom ili bez nje, dvojica lidera nastaviti da održavaju normalne odnose.

Čvrsta saradnja na više polja

Odnosi dve zemlje zasnovani su na čvrstom političkom, ekonomskom i kulturnom temelju, a njihovo produbljivanje je u fundamentalnom interesu oba naroda. Veliki su potencijali za saradnju u oblasti energetike, industrije, tehnologije i ljudskih resursa.

Tokom Sijeve posete Rusiji dvojica lidera će razgovarati o daljoj saradnji u okviru inicijative "Pojas i put" i Evroazijske ekonomske unije, kao i o zajedničkom održavanju stabilnosti i nesmetanog toka industrije i lanaca snabdevanja.

"Global tajms" ističe da Kina i Rusija podržavaju multipolarnost i demokratizaciju međunarodnih odnosa, dok u trenutnoj složenoj međunarodnoj situaciji značaj kinesko-ruskog prijateljstva postaje još izraženiji.

Rusko-kineski odnosi suprotni ponašanju zapadnog bloka

Poslednjih godina za odnose Kine i Rusije kaže se da su zasnovani na tome da se ne sklapaju savezništva niti ulazi u konfrontaciju sa trećom stranom. Sada se ističe i to da ni Kina ni Rusija ne tolerišu mešanje treće strane u njihove odnose.

"Zapravo taj novi tip odnosa između velikih sila koji oličavaju Rusija i Kina doneo je prosvetljenje svetu, i u potpunoj je suprotnosti s ponašanjem nekih zemalja koje žele da stvore razne 'male krugove', formiraju klike i učestvuju u blokovskoj politici", navodi "Global tajms".

Sve dok se pridržavaju principa međusobnog poštovanja i obostrane koristi i prijateljski su iskrene, velike zemlje mogu da postignu više zajedničkih interesa. Uz to koordinacija i interakcija između velikih zemalja su veoma korisne za regionalni, pa čak i globalni mir i stabilnost. Samo kada se odnosi između velikih zemalja poboljšaju, svet može postati bolji.

Ukrajinska kriza

U kontekstu eskalacije ukrajinske krize i intenziviranja geopolitičkih tenzija širom sveta, predstojeća poseta je privukla posebnu pažnju međunarodne zajednice i javnog mnjenja. Mnoge analize iste fokusirale su se na ulogu koju će poseta imati u promovisanju mirovnih pregovora u vezi s rusko-ukrajinskim sukobom.

Imajući u vidu da je Kina uvek ulagala velike napore za postizanje mira, te njenu nedavnu inicijativu za izmirenje Saudijske Arabije i Irana, i u pogledu ukrajinske krize ona može da ima konstruktivnu ulogu.

 - Kina je jedna od retkih velikih sila koja može da uspostavi komunikaciju između Rusije i Ukrajine. Ovo je još dragocenije jer se obe strane u sukobu nalaze u ćorsokaku - konstatuje "Global tajms" pominjući kinesku Globalnu bezbednosnu inicijativu i kineski stav o političkom rešenju ukrajinske krize kao trenutno najpraktičniji i najefikasniji mirovni plan.

Međutim, ključ za rešavanje ukrajinske krize nije u kineskim rukama već u rukama SAD i zapadnih zemalja. Ako nastave da stvaraju probleme umesto da sarađuju, malo je verovatno da će bilo kakvi napori za postizanje mira i unapređenje pregovora biti efikasni.

Kinesko-ruski odnosi izdržali su test međunarodnih turbulencija, ostali su mirni i kontinuirano napreduju u pravcu koji koristi i narodima obe zemlje i celom svetu. Takođe, ispisaće značajno poglavlje novog tipa odnosa velikih sila koji je baziran na poštenju i transparentnošću, zaključuje "Global tajms" u svom uvodniku.

O 800.000 ljudi spremnih da se bore protiv Amerike pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA