Najnovije

BLIŽI SE VELIKI SUKOB: Kadirov šalje na front elitnu jedinicu, Kijev šalje novi ''Azov''

Nagomilavanje trupa i jedne i druge strane samo potvrđuje ono o čemu se uveliko priča – o predstojećem velikom sukobu.

Ahmat (Foto: RIA Novosti)

Borci čečenske interventne jedinice čečenske policije „Ahmat-1” upućeni su u zonu specijalne vojne operacije, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov u najnovijem obraćanju.

„Pripadnici jedinice interventne policije „Ahmat-1” odeljenja Nacionalne garde Republike Čečenije krenuli su da smene svoju sabraću u zoni specijalne vojne operacije. U jedinici se nalaze borci koji imaju bogato iskustvo u vojnim operacijama”, objavio je Kadirov na svom Telegram kanalu.

On je podsetio da su mnogi borci u sastavu ove jedinice ranije bili angažovani u specijalnoj vojnoj operaciji, na oslobađanju strateških objekata i naselja u Donbasu.

„Čečenski borci imaju sve što im je potrebno za izvršavanje operativnih misija, od kompletne borbene spreme do napredne opreme i naoružanja”, poručio je Kadirov.

Nazvana po ocu Ahmatu

Specijalna jedinica za brzo reagovanje „Ahmat“ ( SOBR „Akhmat“ ) je elitna jedinica u sastavu trupa Nacionalne garde Rusije (Rosgvardija) , raspoređena u Čečenskoj Republici. Dobila je ime po prvom predsedniku Čečenske Republike u sastavu Rusije Ahmatu Kadirovu. Od formiranja „Ahmata“ na njenom čelu je šef službe bezbednosti i prijatelj iz detinjstva Ramzana Kadirova  - Abuzaj Vismuradov.

Krajem prošle godine Kadirov saopštio je da je u regionu formirana nova specijalna jedinica Ruske garde (Rosgvardije) „Ahmat-1“, čiji su članovi iskusni vojnici i oficiri.

U ovoj novoj jedinici ih jr više od 2.000 boraca“, napisao je Kadirov na Telegramu.

„Sedenje po strani kada neprijatelj bezosećajno zadire u ono najsvetije je neprihvatljivo za čečenske snage bezbednosti. Svako od prisutnih u ovim okvirima u potpunosti deli ovo mišljenje i spreman je da uloži sve napore da zaustave delovanje zlonamernika. I mogu da vas uverim da su oni sasvim sposobni za ovo “ dodao je Kadirov.

A pre samo nekoliko dana iz Čečenije su u zonu sukoba krenuli i vojnici 94. puka 46. odvojene operativne brigade (OBRON) Ruske garde.

Kadirov je u februaru izjavio da planira da jednog dana osnuje svoju privatnu vojnu kompaniju po uzoru na „Vagner grupu” Jevgenija Prigožina.

Kadirov je tada u objavi na Telegramu naveo da su vojnici Vagner grupe boreći se sa ruskim trupama u Ukrajini, postigli ”impresivne rezultate“.

Kadirov i Prigožin uglavnom predvode snage u Ukrajini nezavisno od ruske vojne komande.

Sada analitičari vide „Ahmad-1” kao „regrutnu osnovu” za Kadirovu buduću „vojsku”, ako već to i nije postala.

„Azov” iz pepela

S druge strane brigada „Azov”, koja je učestvovala u teškim bitkama za Mariupolj, pokušava da se oporavi od velikih borbenih gubitaka kako bi mogla da odigra snažnu ulogu u sledećoj velikoj ukrajinskoj ofanzivi.

Jedinica se nada da će regrutovati 6.500 novih boraca kako bi obnovila borbenu moć.

Osim toga, lideri „Azova” pokušavaju da obezbede više od 1.000 boraca koji su ostali u Rusiji kao ratni zarobljenici.

„Spremni smo da oslobodimo teritoriju - rekao je major Bohdan Tavr Krotevič, koji je privremeni komandant brigade i predvodi napore za rekonstrukciju nakon što je jesenas pušten iz ruskog zarobljeništva.

Ukrajinska vlada je odredila „Azov”, koji je nedavno apsorbovao druge elemente nacionalne garde zemlje, kao jednu od šest „ofanzivnih brigada“ koje će predvoditi pokušaj Ukrajine da povrati oblasti pod ruskom kontrolom.

Propaganda, varke, procene…

Posle meseci uglavnom malih pomeranja u linijama fronta, sve se više spekuliše o prolećnoj kontraofanzivi ukrajinskih snaga..

Nsgomilavanje trupa i jedne i druge strane samo potvrđuje ono o čemu se uveliko priča – o predstojećem sukobu koji neki zovu ofanziva, drugi pak kontraofanziva, ali se sve svodi na to da se rešenje traži vojnim a ne političkim sredstvima. Napetost raste. Propaganda, varke, procene, gde će, kada će i kako će, uobičajene su i neminovna su ikonografija rata.

O situaciji u Bahmutu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA