Najnovije

DODIK: Nijedna tema tzv. Kosova u BiH neće proći

Možda se moglo i formalno izaći u susret zahtevu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića pa reći da BiH ne priznaje tzv. Kosovo, ali je šteta koja je napravljena u vezi sa glasanjem u Savetu Evrope definitivna i, ako ičemu pomaže, to je da se realno posmatraju odnosi, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Milorad Dodik (Foto: Predsedništvo Republike Srpske)

Reagujući na Dačićevu izjavu da BiH treba da se izjasni da li priznaje ili ne priznaje samoproglašeno Kosovo, Dodik je upitao "zašto bi Srbija podržala teritorijalni integritet BiH, ako BiH ne podržava teritorijalni integritet Srbije".

- U tom pogledu na neki način samo mislim da je ovo dovelo do raščišćavanja te situacije. Sama činjenica da je minirano pravo Predsedništva BiH da odlučuje o glasanju o prijemu samoproglašenog Kosova u Savet Evrope govori o tome da je BiH već utvrdila svoj stav - naglasio je Dodik.

Dodik je u tom pogledu ukazao na ignorisanje stava srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Željke Cvijanović koji je jasan na bazi politika do sada, a to je da nije BiH priznala tzv. Kosovo, da ne treba ni da prizna nikakvu njegovu poziciju bilo gde.

- Toga smo se dosledno i držali i ponašali. Spoljna politika BiH razbijena je još ponašanjem muslimanskih, bošnjačkih kadrova u Predsedništvu, Savetu ministara i diplomatskoj mreži. Ne verujem da Dačićev zahtev može nešto da promeni, ali bi bilo interesantno da se to stavi na dnevni red. Mislim da je to i Cvijanović stavila na dnevni red Predsedništva. Znajući ovu aktuelnu situaciju mislim da se muslimani pod pritiskom EU i Amerikanaca ponašaju na taj način. Za nas samoproglašeno Kosovo nije priznato - poručio je Dodik.

Predsednik Srpske je napomenuo da "nijedna tema tzv. Kosova, pa čak ni ona iz Berlinskog procesa, gde se tražilo da se priznaju lične karte kao legitimne, neće proći u BiH".

- Mi svoj odnos prema tome imamo i tu se ništa nije menjalo. Vidimo razne one koji pokušavaju da tu naprave neku vrstu priče - od predsednika PDP-a Branislava Borenovića koji je član delegacije, koji optužuje srpske kadrove iz zajedničkih institucija, a on je član te delegacije. Ako on misli da je to moć, što on ne utiče na članove delegacije da oni glasaju onako kako misli ili kao treba da glasaju - naveo je Dodik.

Dodik smatra da ovde treba biti racionalan i realan.

- Negde ima istine u činjenici da BiH, odnosno muslimani u BiH igraju lažne političke igre u smislu dobrosusedske saradnje, poštovanja teritorijalnog integriteta, a svi u BiH znaju, i ja i ostali, da član Predsedništva Bih Željko Komšić, kao i bivši član Predsedništva Šefik DŽaferović, dok sam ja još bio u Predsedništvu, kada bi imali minimalnu priliku da priznaju tzv. Kosovo, oni bi to uradili - ocenio je Dodik.

On je dodao da "tako i ova nova generacija njihovih političara i tu se ništa neće menjati".

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da BiH treba da se izjasni da li priznaje ili ne priznaje samoproglašeno Kosovo i upitao zašto Republika Srpska ne bi imala pravo da postane posebna država, ako Kosovo, koje je deo Srbije, ima to pravo.

Izvor: RTRS

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA