Najnovije

HAG: OVK namerno menjala demografiju Kosova ubijajući Srbe

U optužnici protiv nekadašnjih lidera OVK kojima se u Specijalnom sudu u Hagu sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, između ostalog stoji i da su u leto 1999. godine napadi na srpske civile rezultirali i do 50 smrti nedeljno, gde se nije radilo o osveti, već je u pitanju bio namerni pokušaj da se utiče na demografiju i buduće pregovore o statusu Kosova.

OVK (Ilustracija: Pravda)

"U leto 1999. godine napadi na srpske civile rezultirali su i do 50 smrti nedeljno, gde se nije radilo o osveti, već namernom pokušaju da se utiče na demografiju i buduće pregovore o statusu Kosova. Izvršena su ubistva i otmice kosovskih Srba na visokom nivou, kao i eksplozije, pljačke i paljevine. Počinioci su delovali organizovano, po principu hijerarhije komandovanja i kontrole, i postojale su jasne indicije da su mnogi počinoci pripadnici OVK", navodi se u optužnici.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Petrit Seljimi napisao je na Tviteru da "takozvana Specijalna veća tvrde da je Oslobodilačka vojska Kosova namerno menjala demografiju Kosova ubijajući Srbe.

"Dakle, ono što smo videli 1999. nisu bili osvetnički napadi pojedinaca, već plan OVK", napisao je Seljimi i dodao.

"To je gadna, neistinita i neistorijska tvrdnja tužioca. To je prekrajanje istorije Kosova na način na koja bi služila samo srpskoj i ruskoj propagandoj mašineriji. Ovim narativom nije zadovoljena pravda", naveo je Seljimi.

Izvor: kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA