Најновије

ХАГ: ОВK намерно мењала демографију Kосова убијајући Србе

У оптужници против некадашњих лидера ОВK којима се у Специјалном суду у Хагу суди за ратне злочине и злочине против човечности, између осталог стоји и да су у лето 1999. године напади на српске цивиле резултирали и до 50 смрти недељно, где се није радило о освети, већ је у питању био намерни покушај да се утиче на демографију и будуће преговоре о статусу Kосова.

ОВК (Илустрација: Правда)

"У лето 1999. године напади на српске цивиле резултирали су и до 50 смрти недељно, где се није радило о освети, већ намерном покушају да се утиче на демографију и будуће преговоре о статусу Kосова. Извршена су убиства и отмице косовских Срба на високом нивоу, као и експлозије, пљачке и паљевине. Починиоци су деловали организовано, по принципу хијерархије командовања и контроле, и постојале су јасне индиције да су многи починоци припадници ОВK", наводи се у оптужници.

Некадашњи министар спољних послова самопроглашеног Kосова Петрит Сељими написао је на Твитеру да "такозвана Специјална већа тврде да је Ослободилачка војска Kосова намерно мењала демографију Kосова убијајући Србе.

"Дакле, оно што смо видели 1999. нису били осветнички напади појединаца, већ план ОВK", написао је Сељими и додао.

"То је гадна, неистинита и неисторијска тврдња тужиоца. То је прекрајање историје Kосова на начин на која би служила само српској и руској пропагандој машинерији. Овим наративом није задовољена правда", навео је Сељими.

Извор: косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА