Najnovije

PREBIRAČEVIĆ: Ukrajinska kontraofanziva – ukrajinska propast u najavi

Vladimir Prebiračević (Foto: Jutjub)

Piše: Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-ruskog centra “Majak”

U isčekivanju ukrajinske kontraofanzive koja se već mesecima najavljuje pa pomera možemo videti strpljiv rad ruske vojske upravo na uništavanju potencijala ukrajinske vojske na celoj dužini fronta kao i po dubini sadašnje oUkrajine.

Svakodnevna upotreba ruske avijacije koja u svojim napadima koristi takozvane jedreće avio bombe dovodi do ludila stratege kako u NATO alijansi tako i u Ukrajini jer im vojska na terenu gine u mnogo većim brojevima nego pre same upotrebe modifikovanih avio bombi koje su godinama na skladištima čekali svoju pravu upotrebu.

Avio bombe velike razorne moći su postali prava noćna mora za ukrajinske dobro ukopane i utvrđene tačke širom fronta. Od njih nema odbrane i upravo ova zadnja turneja Zelenskog po evropskim zemljama predstavlja pokušaj da se izmoli, iskuka ili izprosi nova tranša PVO sredstava ali i toliko željena zapadna avijacija sa pratećim raketama koju smatraju da će biti ključna da bi oterala rusku avijaciju i smanjila učinak povećane upotrebe jedrećih avio bombi ali i mogućnost za sopstvenu za upotrebu istih na ruskim ciljevima.

Poslednje što je dugo čekano od savremenog naoružanja je stiglo u Ukrajinu i već je počelo da se koristi a to su krstareće rakete britanske proizvodnje koje su odmah pokazale svoj učinak u bombardovanju Luganska koji je bio dovoljno daleko za do tada postojeće rakete u ukrajinskom arsenalu. Trebalo je nekoliko dana da se u većem broju počinju obarati te iste krstareće rakete i bukvalno za par dana je isčezla priča o famoznim raketama koje će preokrenuti tok rata kao i svaka dosadašnja priča o spektakularnom oružju sa zapada. Videli smo da se ruska vojska u kratkom roku, da ne kažemo rekordnom, prilagodila novim okolnostima i našla kontra meru za neutralisanje pretnje od te vrste oružja.

Podsetiću da je već bila velika pompa oko samohodnih zapadnih haubica koje se i nisu ništa spektakularno pokazale a koje se redovno prikazuju kako se uništavaju na snimcima kada ih lutajuća municija ili dron kamikaza kako Lancete popularno zovu u medijima pronađe na frontu a pronalazi ih u krugu od 50 km.

Sa velikim nestrpljenjem se očekuje famozna ukrajinska kontraofanziva na svim stranama jer će upravo slom te kontraofanzive predstavljati prekretnicu koja će dovesti do situacije u kojoj će Ukrajina biti prinuđena da sedne za pregovarački sto i da se krene putem mirnijeg rašavanja ovog tinjajućeg trećeg svetskog rata koji se ne vodi u punom obimu. To naravno znači da će se još nekoliko oblasti sadašnje Ukrajine naći pod ruskom kontrolom gde će se završiti ova runda geopolitičkih i strateških aktivnosti i preraspodele između kolektivnog zapada sa jedne i Rusije sa druge strane. Od Odese preko Dnjepra pa do Harkova će biti nove okolnosti koje će morati da se uvaže kao ruski interes. Mada mnogi Rusi smatraju da se ni Kijev ne sme ostaviti neprijatelju.

Izvor: Majak

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA