Najnovije

Protest ispred Predsedništva, blokirana ulica, Vučiću izađi napolje (VIDEO)

Nekoliko stotina građana okupljenih oko grupe "Želimo struju u 21. veku" blokirali su danas Bulevar Kralja Aleksandra u znak protesta što im je uskraćeno da svoje stambene objekte priključe na elektro mrežu.

Oni su otišli i do Predsedništva gde su pozvali predsednika Aleksandra Vučića da ih primi ili izađe napolje kako bi mu izneli svoj problem.

- Hoćemo struju! – skandirali su okupljeni.

- Ako cenite i poštujete svoj narod vi bi izašli napolje da saslušate narod – poručila je jedna od govornika, a zatim je usledilo skandiranje “izađite napolje”.

Problem za ove ljude nastao je u u oktobru 2018.godine kada je na snagu stupio zakon da objekti koji nisu legalizovani-ozakonjeni ne mogu biti priključeni na mrežu Elektro Distribucije Srbije čime je brojnim porodicama uskraćeno da u svoje stambene objekte uvedu struju.

"Želimo struju u 21.veku"  okuplja oko 4000 ljudi, odraslih odoba i dece, kojima je uskraćena električna energija, ali broj ljudi pogođenih zakonom iz 2018. je mnogo veči.  

Oni navode da su u prethodnih nekoliko meseci pokucali na vrata državnih institucija za koje su smatrali da su relevantne za rešavanje njihovog problema, počevši od mesnih zajednica, opština pa hijararhiski i do vrha državne vlasti.

- Obraćali smo i tražili pomoć za rešenje našeg problema: Ministarstvu energetike i rudarstva - još dok je bila min. Zorana Mihailović, tada nismo dobili nikakav odgovor; Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju – ministarki Dariji Kisić Tepavčević, nismo dobili nikakav odgovor; Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, a primio nas je šef kabineta Predsednika Republike – gospodin Ivica Kojić sastanak održan; Ministarstvo rudarstva i energetike – ministarki Dubravki Đedović; Elektrodistribuciji Srbije – dr Aleksandar Jokić, sastanak održan; Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – ministru Goranu Vesiću, dva sastanka održana; Obraćali smo se 3 puta gradonačelniku grada Beograda - Aleksandru Šapiću - nismo dobili nikakav odgovor;     Poslato više desetina eMail-ova – nikakve realne odgovore nismo dobili.

Poslednji sastanak održan sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (na koji su nas sve ostale državne institucije uputile) ulili su nam nadu da će naš problem vrlo brzo biti rešen. Pomoć od strane predstavnika Zajednice i donošenjem Propisa kojim će biti omogućeno priključenje na elektro mrežu Srbije. Do ovog momenta od drugog sastanka sa ministrom Vesićem niko iz nadležnog ministarstva nije stupio u kontakt sa nama a poslednja izmena Propisa je bila  29.04.2023. S.Glasnik 35/2023. i u tim izmenama propisa nema rešavanje našeg problema.

Članovi  "Želimo struju u 21.veku" navode da su vlasnici privatnih kuća, vlasnici placeva, većina poseduje kućni broj, plaća porez na zemljište a neki i porez na objekte iako nemaju struju.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA