Najnovije

NATO vežba na Kosovu i Metohiji provokacija krhke bezbednosne situacije

NATO vežba u kojoj učestvuje 24.00 vojnika plus 1300 pripadnika KBS-a koja se održava na celoj teritoriji Kosovu i Metohiji može da pošalje loše znak kosovskim Srbima posebno na severu, koji može da ozbiljno ugrozi ionako krhku bezbednost. Ovo je kršenje svih pravnih normi i rezolucija, reči su general majora Vladimira Lazarevića.

Foto: Jutjub

Kosovo je počeve od juče 21. maja do 2. juna domaćin najveće međunarodne vojne NATO vežbe ikada održane na Kosovu i Metohiji "Defender Europe 2023".

NATO daje Prištini na značaju

Za razliku od prethodnih godina, Kosovo će ove godine imati trostruko veći broj vojnika koji će učestvovati na ovoj vežbi koju će predvoditi Sjedinjene Američke Države. Više od 1.300 vojnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) obavljaće zadatke vojne obuke, uz 24.000 vojnika oružanih snaga 25 zemalja NATO-a i partnerskih zemalja Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Vladimir Lazarević je penzionisani general-pukovnik Vojske Jugoslavije i bivšu komandant Prištinskog korpusa VJ za vreme rata na Kosovu i Metohiji (KiM) i komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, napominje da se vežba održava u veoma tenzičnom momentu na KiM.

„Ovo je je još drastično kršenje međunarodnog javnog prava i kršenje Rezolucije 1244 SB UN, jer po toj rezoluciji jedine oružane snage koje se mogu naći na Kosovu i Metohiji su u sastavu Kfora. Dakle, ne NATO pakta ili KBS-a, posebno ne vojske Albanije, Turske, Amerike… Već samo snage pod mandatom SB UN-a. Prema tome, ako ovaj svet uopšte nešto vidi odnosno takozvana međunarodna zajednica ona mora da kaže jednoglasno da vežba ne može da se izvodi, jer je to kršenje Rezolucije 12 44 SB UN,“ ističe naš sagovornik.

Promovisanje nezavisnog Kosova

On ističe da ovo nije prvi puta da se ovo dešava na KiM, ali je prvi put da je Priština domaćin ove vežbe, čime joj se daje na težini i značaju, kao nekome o je sposoban i ima uslove da pruži mogućnost za izvođenje ovako velike vežbe NATO snaga.

„Novo je i što je trenutak u kome sve ovo dešava trenutak kada su tenzije na KiM vrlo visoke posle okupacije severa Kosova od strane Aljbin Kurtija svojim nelegalnim izborima kojima su Albanci preuzeli četiri sprske opštine po prvi put od kada je izbio sukob na KiM,“ dodaje sagovornik Sputnjika.

General-major Lazarević primećuje i da iako se za ovu vežbu znalo ipak se ona u nekom delu poklopila sa onim što Aljbin Kurti već počeo da radi na severu Kosova. Sada je, smatra on, veći akcenat i na onome što su Srbi za 1. juna.

„Određene kosovske bezbednosne snage su već razmeštene na severu… Tako da se koristi osetljivo vreme kada kolektivni zapad pokušava da na najgrublji način primora Srbiju da se odrekne svoje samostalne spoljne politike u donošenju odluka od vitalnog nacionalnog interesa. Sve je to jedna agenda zapada, pre svega Amerike, Nemačke, i Velike Britanije a svi ostali su sufleri i sporedni igrači kao što je i ta bezbednosna struktura Prištine koju zovu KBS “ uveren je Lazarević.

Na sagovornik ističe da je ova vežba nedvosmisleni pokazatelj podrške koju zapad pruža Prištini, posebno NATO pakta, uz napomenu da su i oni i stvorili ovakvu situaciju na KiM.

Dramatično zaoštravanje situacije

„Dakle, ovo je dramatično zaoštravanje situacije u ne samo na KiM već i na celom Balkanu tako da je konferencija koja se održava o bezbednosti na zapadanom Balkanu uporedo sa ovom vežbom jedno izrugivanje i pravu i pravdi,“ smatra Lazarević.

On smatra da je ova vežba zapravo davanje vetra u leđa Prištini ali i pokušaj pokazivanja dugim zemljama, koje nisu na strani Prištine da je Kosovo samostalno odnosno stasalo u državu, jer je doraslo da stane rame uz rame sa ozbiljnim NATO članicama.

„To je njihov interes i oni od toga ne odstupaju. Ovo je još jedan pokazatelj kolektivnog zapada na najgrublji mogući način, da njih ne interesuje nacionalni interes države Srbije, našeg naroda već njihovi geopolitički ciljevi. Oni gaze „preko leševa“, istine, prava koristeći silu da Srbiju nateraju da „padne na kolena“. Po meni je to dramatično pogrešan potez,“ zaključuje Lazarević.

Lazarević kaže da niko ne može da garantuje dalje urušavanje bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, jer te snage mogu i da provociraju posebno učesnici KBS*-a kada je u pitanju sever tako da je situacije krajnje osetljiva.

Taktička vežba NATO pakta „Defender Europe 2023“ izvodiće se kako je rečeno u različitim delovima Kosova, a osim američkih vojnika učešće u vežbi će imati i vojnici iz Albanije, Turske, Severne Makedonije i Hrvatske, a pratiće ih pet visokih oficira američke vojske.

Kombinovani napad na Dnjepropetrovsk pogledajte OVDE.

Iuvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA