Најновије

НАТО вежба на Косову и Метохији провокација крхке безбедносне ситуације

НАТО вежба у којој учествује 24.00 војника плус 1300 припадника КБС-а која се одржава на целој територији Косову и Метохији може да пошаље лоше знак косовским Србима посебно на северу, који може да озбиљно угрози ионако крхку безбедност. Ово је кршење свих правних норми и резолуција, речи су генерал мајора Владимира Лазаревића.

Фото: Јутјуб

Косово је почеве од јуче 21. маја до 2. јуна домаћин највеће међународне војне НАТО вежбе икада одржане на Косову и Метохији "Дефендер Еуропе 2023".

НАТО даје Приштини на значају

За разлику од претходних година, Косово ће ове године имати троструко већи број војника који ће учествовати на овој вежби коју ће предводити Сједињене Америчке Државе. Више од 1.300 војника Косовских безбедносних снага (КБС) обављаће задатке војне обуке, уз 24.000 војника оружаних снага 25 земаља НАТО-а и партнерских земаља Сједињених Америчких Држава (САД).

Владимир Лазаревић је пензионисани генерал-пуковник Војске Југославије и бившу командант Приштинског корпуса ВЈ за време рата на Косову и Метохији (КиМ) и командант Треће армије Војске Југославије, напомиње да се вежба одржава у веома тензичном моменту на КиМ.

„Ово је је још драстично кршење међународног јавног права и кршење Резолуције 1244 СБ УН, јер по тој резолуцији једине оружане снаге које се могу наћи на Косову и Метохији су у саставу Кфора. Дакле, не НАТО пакта или КБС-а, посебно не војске Албаније, Турске, Америке… Већ само снаге под мандатом СБ УН-а. Према томе, ако овај свет уопште нешто види односно такозвана међународна заједница она мора да каже једногласно да вежба не може да се изводи, јер је то кршење Резолуције 12 44 СБ УН,“ истиче наш саговорник.

Промовисање независног Косова

Он истиче да ово није први пута да се ово дешава на КиМ, али је први пут да је Приштина домаћин ове вежбе, чиме јој се даје на тежини и значају, као некоме о је способан и има услове да пружи могућност за извођење овако велике вежбе НАТО снага.

„Ново је и што је тренутак у коме све ово дешава тренутак када су тензије на КиМ врло високе после окупације севера Косова од стране Аљбин Куртија својим нелегалним изборима којима су Албанци преузели четири спрске општине по први пут од када је избио сукоб на КиМ,“ додаје саговорник Спутњика.

Генерал-мајор Лазаревић примећује и да иако се за ову вежбу знало ипак се она у неком делу поклопила са оним што Аљбин Курти већ почео да ради на северу Косова. Сада је, сматра он, већи акценат и на ономе што су Срби за 1. јуна.

„Одређене косовске безбедносне снаге су већ размештене на северу… Тако да се користи осетљиво време када колективни запад покушава да на најгрубљи начин примора Србију да се одрекне своје самосталне спољне политике у доношењу одлука од виталног националног интереса. Све је то једна агенда запада, пре свега Америке, Немачке, и Велике Британије а сви остали су суфлери и споредни играчи као што је и та безбедносна структура Приштине коју зову КБС “ уверен је Лазаревић.

На саговорник истиче да је ова вежба недвосмислени показатељ подршке коју запад пружа Приштини, посебно НАТО пакта, уз напомену да су и они и створили овакву ситуацију на КиМ.

Драматично заоштравање ситуације

„Дакле, ово је драматично заоштравање ситуације у не само на КиМ већ и на целом Балкану тако да је конференција која се одржава о безбедности на западаном Балкану упоредо са овом вежбом једно изругивање и праву и правди,“ сматра Лазаревић.

Он сматра да је ова вежба заправо давање ветра у леђа Приштини али и покушај показивања дугим земљама, које нису на страни Приштине да је Косово самостално односно стасало у државу, јер је дорасло да стане раме уз раме са озбиљним НАТО чланицама.

„То је њихов интерес и они од тога не одступају. Ово је још један показатељ колективног запада на најгрубљи могући начин, да њих не интересује национални интерес државе Србије, нашег народа већ њихови геополитички циљеви. Они газе „преко лешева“, истине, права користећи силу да Србију натерају да „падне на колена“. По мени је то драматично погрешан потез,“ закључује Лазаревић.

Лазаревић каже да нико не може да гарантује даље урушавање безбедносне ситуације на Косову и Метохији, јер те снаге могу и да провоцирају посебно учесници КБС*-а када је у питању север тако да је ситуације крајње осетљива.

Тактичка вежба НАТО пакта „Дефендер Еуропе 2023“ изводиће се како је речено у различитим деловима Косова, а осим америчких војника учешће у вежби ће имати и војници из Албаније, Турске, Северне Македоније и Хрватске, а пратиће их пет високих официра америчке војске.

Комбиновани напад на Дњепропетровск погледајте ОВДЕ.

Иувор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА