Najnovije

RUSI ODNELI VELIKI PLEN: Na terenu pala i hapšenja

Grupa je navodno ponudila 3,5 miliona dolara za kilogram cezijuma-137, koji su kupci hteli da iskoriste da kasnije podmetnu Rusiju u Ukrajini

Ruska služba bezbednosti (FSB) izvestila je o hapšenju grupe potencijalnih krijumčara radioaktivnog izotopa cezijum-137. Tvrdi se da bi, da je operacija bila uspešna, opasan materijal bio korišćen u provokaciji protiv Rusije u zoni ukrajinskog sukoba.

Agenti FSB su uz podršku službenika Ministarstva unutrašnjih poslova uhvatili pet osoba, navodi se u saopštenju. Grupa je delovala "uz koordinaciju ukrajinskog državljanina" i bila je spremna da plati 3,5 miliona dolara za jedan kilogram proizvoda, navodi se u saopštenju.

Na snimcima koje je objavila služba vidi se mesto navodne razmene. Kupcima je predstavljen težak kontejner koji je zahtevao četiri muškarca da nose i stavljaju ga u gepek automobila. Policajci su potom ušli da izvrše hapšenje. Delovi snimka su zamagljeni kako bi se sakrila lica umešanih.

Strana strana koja je pokušala da nabavi cezijum-137 u Rusiji nameravala je da ga iskoristi za „provođenje informativno-propagandne kampanje za međunarodnu diskreditaciju zemlje postavljanjem scena upotrebe oružja za masovno uništenje“, navodi se u saopštenju.

Cezijum-137 se proizvodi samo u reakcijama nuklearne fisije, uključujući reaktore i nuklearne eksplozije. NJegovu antropogenu prirodu u kombinaciji sa sposobnošću da se lako širi na velike udaljenosti naučnici koriste za precizno datiranje objekata iz pre-atomske ere proveravajući u njima tragove elementa i proizvode njegovog radioaktivnog raspada. Takođe se koristi za radioterapiju i za kalibraciju senzora gama zračenja.

Izotop ima relativno dug poluživot od 30 godina i njegove soli su lako rastvorljive u vodi, što ga čini ozbiljnim rizikom od kontaminacije.

PRLJAV VEŠ IZ RUSIJE: Iznete šokante informacije iz 2014. godine i Donbasu

Izvor: Rt.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA