Најновије

РУСИ ОДНЕЛИ ВЕЛИКИ ПЛЕН: На терену пала и хапшења

Група је наводно понудила 3,5 милиона долара за килограм цезијума-137, који су купци хтели да искористе да касније подметну Русију у Украјини

Руска служба безбедности (ФСБ) известила је о хапшењу групе потенцијалних кријумчара радиоактивног изотопа цезијум-137. Тврди се да би, да је операција била успешна, опасан материјал био коришћен у провокацији против Русије у зони украјинског сукоба.

Агенти ФСБ су уз подршку службеника Министарства унутрашњих послова ухватили пет особа, наводи се у саопштењу. Група је деловала "уз координацију украјинског држављанина" и била је спремна да плати 3,5 милиона долара за један килограм производа, наводи се у саопштењу.

На снимцима које је објавила служба види се место наводне размене. Купцима је представљен тежак контејнер који је захтевао четири мушкарца да носе и стављају га у гепек аутомобила. Полицајци су потом ушли да изврше хапшење. Делови снимка су замагљени како би се сакрила лица умешаних.

Страна страна која је покушала да набави цезијум-137 у Русији намеравала је да га искористи за „провођење информативно-пропагандне кампање за међународну дискредитацију земље постављањем сцена употребе оружја за масовно уништење“, наводи се у саопштењу.

Цезијум-137 се производи само у реакцијама нуклеарне фисије, укључујући реакторе и нуклеарне експлозије. Његову антропогену природу у комбинацији са способношћу да се лако шири на велике удаљености научници користе за прецизно датирање објеката из пре-атомске ере проверавајући у њима трагове елемента и производе његовог радиоактивног распада. Такође се користи за радиотерапију и за калибрацију сензора гама зрачења.

Изотоп има релативно дуг полуживот од 30 година и његове соли су лако растворљиве у води, што га чини озбиљним ризиком од контаминације.

ПРЉАВ ВЕШ ИЗ РУСИЈЕ: Изнете шоканте информације из 2014. године и Донбасу

Извор: Рт.цом

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА