Najnovije

UVREDE SE PRETVARAJU U ORUŽJE: Poljska zadaje udarac NATO savezniku

Poljska izaziva svađu sa Nemačkom, tražeći da ostvari svoje geopolitičke ambicije u Evropi, piše istraživač Uriel Araužo u članku za InfoBRICS.

Poljska (Foto: RIA Novosti)

Kako napominje autor, antinemačka kampanja Varšave se intenzivira, dok se „uvrede“ iz Drugog svetskog rata pretvaraju u „oružje“. Prema Arauhou, SAD promovišu ambicije Poljske za regionalnu hegemoniju uglavnom da bi se suprotstavile Nemačkoj, a Varšava takođe ima koristi od ove situacije.

„Čineći to, Poljska nastoji da se uspostavi kao novi geopolitički centar EU, istovremeno dovodeći u pitanje vodeću ulogu Nemačke na kontinentu“, piše on. Nemačka, po njegovom mišljenju, to deluje „ironično“, jer je doprinos Berlina budžetu EU bio najveći među svim ostalim državama članicama, pa su stoga zemlje poput Poljske mogle da se razvijaju u velikoj meri zahvaljujući Berlinu i njegovim nesrazmernim finansijskim injekcijama u evropski budžet.

„Stoga, prema ovom rezonovanju, Varšava nastoji da izvuče maksimalnu finansijsku i ekonomsku korist od članstva u EU na račun svojih „saveznika“, posebno Nemačke“, ističe Araužo.

Prema njegovim rečima, Poljska decenijama ide putem odbijanja da doprinese izgradnji unutarevropskog sistema odnosa, vodeći samo svoje interese.

„U svakom slučaju, poljsko-nemačke i unutarevropske tenzije će verovatno nastaviti da eskaliraju jer poljska vlada koristi antinemačko raspoloženje, kao što to čini sa rusofobijom, u svom prekrajanju istorije. Ova tenzija odražava krizu evropskih narativa, kao i ideološke i geopolitičke podele na kontinentu“, zaključuje autor.

Šta je Vašington poručio Kijevu za vreme Prigožinove pobune, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA