Najnovije

RUSKA ANALIZA: Ukrajina — laboratorija za buduće sukobe?

Zapad će nastaviti da snabdeva Kijev oružjem koje je novije, ali provereno i može se proizvoditi masovno, a koje NATO naknadno namerava da upotrebi protiv Rusije u ratu punih razmera koristeći Poljsku i druge istočnoevropske satelite, ocenio je ruski vojni analitičar Jurij Kotenok u intervjuu za Federalnu novinsku agenciju.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije ranije je saopštilo da je ruska vojska odbila novi napad Oružanih snaga Ukrajine u pravcu južnog Donjecka, istakavši da je uništeno preko 1.500 ukrajinskih vojnika, 28 tenkova, među kojima je bilo osam nemačkih "leoparda" i tri francuska tenka "AMKS-10RC", kao i 109 borbenih oklopnih vozila.

Komentarišući izveštaj o uništenju nemačkih tenkova "leopard", Kotenok ističe da oni nisu "nikakvo 'čudotvorno oružje'".

"Ove mašine su prilično ranjive na savremene tipove protivtenkovskog oružja, Osim toga, nisu najmoderniji, a ni dovoljno mobilni na bojnom polju. Dakle, 'leopardi' su prilično uspešno pogođeni i biće pogođeni od strane naše vojske", istakao je on.

Prema njegovom mišljenju, broj neprijateljskih gubitaka od 1.500 ljudi koji je navelo Ministarstvo odbrane je realan, ali nije jasno za koji period je uništen toliki broj ukrajinskih vojnika, dodavši da ukrajinske snage pre dejstvuju u manjim taktičkim grupacijama nego što sprovode masovne juriše.

"Ovo je čista NATO taktika; ona vam omogućava da fino prilagodite borbenu komandu i kontrolu trupa u datom sektoru fronta", naglasio je stručnjak.

Istovremeno, na svakom mestu sukoba primećuje manja koncentracija ukrajinske vojne tehnike i ljudstva, napomenuo je on, zaključivši da "ni u kom slučaju neće dejstvovati na stotine neprijatelja odjednom."

"Vojne operacije su takav živi mehanizam, tokom kojeg dolazi do stalne promene u konfiguraciji snabdevanja ukrajinskih nacista vojnom opremom sa Zapada", dodao je Kotenok.

Ruski vojni analitičar ocenjuje da "Vašington već koči isporuku novih PVO sistema i municije Ukrajini", što je, kako navodi "direktna posledica nedavnog poraza koje su ruske vazduhoplovne snage nanele sistemima 'patriot' u Kijevskom utvrđenju."

"Pokazalo se da je američki PVO sistem prilično ranjiv", ističe ruski vojni analitičar i dodaje da sumnja da će Vašington uslišiti zahteve Zelenskog za "najmanje 50" PVO sistema "patriot", s obzirom da svaki može koštati, kako navodi, i do milijardu dolara.

Što se tiče američkih tenkova "abrams", jedan broj vozila, koje ne poseduju najnovije modifikacije, već je isporučen Ukrajini, rekao je Kotenok.

"Mislim da će 'abramsi', zajedno sa britanskim 'čelendžerima', biti korišćeni tokom ozloglašene ukrajinske 'ofanzive'. Tako ćemo na ukrajinskom frontu uskoro videti mnogo više primeraka zapadnog naoružanja, ali ne i najnovijih", napomenuo je on.

Ukrajina kao poligon

Svako oružje koje alijansa danas testira u Ukrajini podrazumeva masovnu proizvodnju, smatra Kotenok.

"Zapad testira upravo one vrste oružja koje NATO naknadno namerava da upotrebi protiv Rusije već u toku rata punih razmera – koristeći Poljsku i druge satelite u istočnoj Evropi. Dakle, Ukrajini nisu potrebne najnaprednije vojne tehnologije, već one koje su već u upotrebi - to se odnosi na tenkove, borbena vozila pešadije, oklopne transportere, artiljerijske sisteme", ocenio je ruski vojni analitičar.

Takođe napominje da Zapad logistiku snabdevanja Ukrajine oružjem pokušava da učini što fleksibilnijom, podsetivši da su zvaničnici NATO i SAD u više navrata izjavljivali da Kijevu šalju "onoliko vojne opreme koliko je potrebno."

"U svakom slučaju, Rusija ima samo jedan izlaz - da se suprotstavi svim ovim pretnjama i efikasno uništi uzorke zapadne tehnologije. Da, već je milion puta rečeno da bi, u idealnom slučaju, bilo neophodno sprečiti da svo to zapadno oružje uopšte dođe do fronta, i uništiti infrastrukturu i načine isporuke na front. Ali, nažalost, mostovi preko Dnjepra su i dalje netaknuti, kao i tuneli u zapadnoj Ukrajini, kroz koje vojna oprema za Oružane snage Ukrajine stiže sa poljskih aerodroma i skladišnih baza", zaključio je vojni analitičar.

OTKRIVEN PLAN UKRAJINE: Evo na koji sektor fronta prebacuju snage

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA