Najnovije

SPECIJALNO ORUŽJE NOSIĆE PILOTI: Automat PP-2000 ognjeni pakao (FOTO)

Uprkos izrazito malim dimenzijama, PP-2000 može ostvariti veliku probojnost upotrebom specijalne municije

PP-2000 (PP je skraćenica od ruske oznake za automate: "pistolet-pulemёt") koji je dizajnirao i proizvodi "Konstruktorski biro priborostrojenija" (KBP) iz Tule, predstavlja jedan od najsavremenijih automata ruske proizvodnje.

Iako se prvi dizajn pojavio još 2001. godine, ovo oružje je široj javnosti premijerno prikazano tokom međunarodnog sajma naoružanja "Eurosartori" u Parizu tokom leta 2004. i za vreme izložbe "Interpoliteks" u jesen iste godine.

PRVA SLIKA MESTA PADA - Pojavile se prve slike sa mesta užasa (FOTO)

Automat je dizajniran kao naoružanje za ličnu samoodbranu pripadnika vojske, policije i specijalnih jedinica, u uslovima bliske borbe.

Zahvaljujući probnim ispitivanjima predprodukcijskih primeraka koje je sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ruske Federacije, otkrivene su pojedine slabosti, nakon čega je osnovni dizajn poboljšan radi efikasnije i bezbednije upotrebe oružja u urbanim uslovima.

Proizvodnja je pokrenuta 2006. i PP-2000 je, uz "vitez-SN", ubrzo postao jedan od dva standardna automata u operativnoj upotrebi svih ogranaka ruske policije. Po svojim karakteristikama ovaj automat može se porediti sa sličnim naoružanjem zapadne proizvodnje poput: P-90, MP-7, "Štajr TMP", MAC-10 itd.

Savremeni dizajn automata
PP-2000 funkcioniše na principu sistema trzanja zatvarača pri opaljenju i ima opciju selektivne, odnosno poluautomatske, ili automatske paljbe. Zatvarač sa ručicom za repetiranje nalazi se iznad cevi, a sama ručica se nakon repetiranja preklapa i usklađuje sa linijom cevi kako ne bi smanjivala preglednost strelca prilikom nišanjenja i paljbe.

Kočnica, tj. mehanizam za izbor režima paljbe i dugme za izbacivanje praznog okvira nalaze se isključivo sa leve strane, pa ovaj automat nije ambidekstričan, što znači da se ne može podjednako dobro koristiti sa levom rukom na obaraču.

Štitnik obarača povećan je i oblikovan kako bi poslužio kao prednji rukohvat, čime je ovaj deo postao neodvojiv od ostatka oružja, dok zadnji (pištoljski) rukohvat ujedno služi i za ubacivanje punih odvojivih okvira, kapaciteta 20 ili 44 metaka.

Trenutna verzija PP-2000 opremljena je odvojivim i preklapajućim kundakom, koji se preklapa na desnu stranu. Interesantno je korisnik automata može zameniti klasični metalni kundak okvirom od 44 metka i ugraditi ga kao oslonac za rame.

Na vrhu cevi nalazi se fabrički ugrađen skrivač plamena, a zahvaljujući šinskom nosaču, osim standradnog mehaničkog nišana, postoji mogućnost montiranja različite refleksne (red dot) optike na PP-2000.

Dodatno, na štitniku obarača se u skladu sa potrebama zadatka mogu postaviti taktička baterijska lampa ili laserski pokazivač. Glavnu prednost u domenu dizajna predstavlja upravo mali broj odvojivih delova i upotreba visoko-izdržljive plastike pri izradi pojedinih komponenti, što je rezultiralo stvaranjem naoružanja sa visokim stepenom pouzdanosti i otpornosti na koroziju.

Male dimenzije i moćna municija

Specifičnost automata PP-2000 ogleda se u izrazito malim dimenzijama koje variraju u zavisnosti od instaliranog kundaka i veličine okvira. Dužina cevi je 182 mm, a čitavog oružja 582 mm sa rasklopljenim, 350 mm sa preklopljenim i 340 mm bez kundaka, dok širina iznosi 43 mm. Slična je situacija i sa težinom, pa tako prazan automat sa kundakom ima 1,7 kg, dok je bez njega za oko 300 grama lakši. Ovim brojkama treba dodati i težinu okvira od 120 g za manji (kapaciteta 20 metaka) i 190 g za veći (kapaciteta 44 metka).

Kada je u pitanju visina oružja, ona takođe zavisi od izbora okvira i iznosi 185 mm sa manjim, odnosno 305 mm sa većim.

PP-2000 je dizajniran za standardnu municiju u kalibru 9h19 mm "parabelum", a pored nje može koristiti ruske derivate pomenutog kalibra, odnosno 7N21 sa čeličnim jezgrom i pancirnu 7N31. Ova municija ima znatno veću probojnost od standardnih metaka sa olovnim jezgrom i koristi se za neutralisanje neprijatelja sa pancirom, u vozilu i iza tanjeg zaklona.

Najveći domet automata je oko 200 m, ali se najbolji rezultati postižu na manjim distancama – 100 m u režimu poluautomatske paljbe i 50 m dejstvom kratkim rafalima. Maksimalna brzina paljbe u automatskom režimu je između 600 i 800 metaka u minuti, a početna brzina projektila se kreće od 350 m/s za standardni "parabelum", do 450-500 m/s za metak 7N21.

Buduće lično naoružanje ruskih pilota?

Kao što je već pomenuto, automat PP-2000 kao standardno lično naoružanje koriste jedinice ruske policije, a pored njih i pripadnici pojedinih vojnih jedinica, privatnih obezbeđenja i Federalne kazneno-popravne službe. Pored ruskih bezbednosnih službi, ovo oružje može se pronaći u operativnoj upotrebi jermenske Nacionalne službe bezbednosti i osoblja kazahstanskog Komiteta za nacionalnu bezbednost.

Osim navedenih korisnika, PP-2000 bi uskoro mogao postati i lično naoružanje za samoodbranu ruskih vazduhoplovaca. Naime, još tokom 2019. godine Ministarstvo odbrane RF najavilo je zamenu standardnog oružja, odnosno jurišne puške sa preklapajućim kundakom AKS-74U, koja se nalazi u sklopu pilotskog kompleta za hitne slučajeve. Tri godine kasnije jedna serija novih automata isporučena je Vazdušno-kosmičkim snagama radi probnih ispitivanja, tokom kojih je PP-2000 pozitivno ocenjen.

Iako još nije doneta zvanična odluka Ministarstva odbrane o njegovom uvođenju u operativnu upotrebu pilota, određene karakteristike oba oružja govore u prilog tome da će do zamene uskoro doći. Pre svega važno je istaći da se prenosivi komplet za hitne slučajeve, fiksiran sa donje strane izbacivog sedišta, sastoji od pomoćnih sistema za komunikaciju, hrane, lekova, vode, ličnog naoružanja sa municijom i ručnih granata.

Imajući to u vidu, automat PP-2000, koji je za 150-180 mm kraći (u zavisnosti od položaja kundaka), kilogram lakši, ima ekvivalentnu brzinu paljbe, koristi municiju manjeg kalibra i manjih dimenzija, od AKS-74U, definitivno jeste bolje rešenje za ruske pilote od pomenute jurišne puške.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA