Најновије

СПЕЦИЈАЛНО ОРУЖЈЕ НОСИЋЕ ПИЛОТИ: Аутомат ПП-2000 огњени пакао (ФОТО)

Упркос изразито малим димензијама, ПП-2000 може остварити велику пробојност употребом специјалне муниције

ПП-2000 (ПП је скраћеница од руске ознаке за аутомате: "пистолет-пулемёт") који је дизајнирао и производи "Конструкторски биро приборостројенија" (КБП) из Туле, представља један од најсавременијих аутомата руске производње.

Иако се први дизајн појавио још 2001. године, ово оружје је широј јавности премијерно приказано током међународног сајма наоружања "Еуросартори" у Паризу током лета 2004. и за време изложбе "Интерполитекс" у јесен исте године.

ПРВА СЛИКА МЕСТА ПАДА - Појавиле се прве слике са места ужаса (ФОТО)

Аутомат је дизајниран као наоружање за личну самоодбрану припадника војске, полиције и специјалних јединица, у условима блиске борбе.

Захваљујући пробним испитивањима предпродукцијских примерака које је спровело Министарство унутрашњих послова Руске Федерације, откривене су поједине слабости, након чега је основни дизајн побољшан ради ефикасније и безбедније употребе оружја у урбаним условима.

Производња је покренута 2006. и ПП-2000 је, уз "витез-СН", убрзо постао један од два стандардна аутомата у оперативној употреби свих огранака руске полиције. По својим карактеристикама овај аутомат може се поредити са сличним наоружањем западне производње попут: П-90, МП-7, "Штајр ТМП", МАЦ-10 итд.

Савремени дизајн аутомата
ПП-2000 функционише на принципу система трзања затварача при опаљењу и има опцију селективне, односно полуаутоматске, или аутоматске паљбе. Затварач са ручицом за репетирање налази се изнад цеви, а сама ручица се након репетирања преклапа и усклађује са линијом цеви како не би смањивала прегледност стрелца приликом нишањења и паљбе.

Кочница, тј. механизам за избор режима паљбе и дугме за избацивање празног оквира налазе се искључиво са леве стране, па овај аутомат није амбидекстричан, што значи да се не може подједнако добро користити са левом руком на обарачу.

Штитник обарача повећан је и обликован како би послужио као предњи рукохват, чиме је овај део постао неодвојив од остатка оружја, док задњи (пиштољски) рукохват уједно служи и за убацивање пуних одвојивих оквира, капацитета 20 или 44 метака.

Тренутна верзија ПП-2000 опремљена је одвојивим и преклапајућим кундаком, који се преклапа на десну страну. Интересантно је корисник аутомата може заменити класични метални кундак оквиром од 44 метка и уградити га као ослонац за раме.

На врху цеви налази се фабрички уграђен скривач пламена, а захваљујући шинском носачу, осим стандрадног механичког нишана, постоји могућност монтирања различите рефлексне (ред дот) оптике на ПП-2000.

Додатно, на штитнику обарача се у складу са потребама задатка могу поставити тактичка батеријска лампа или ласерски показивач. Главну предност у домену дизајна представља управо мали број одвојивих делова и употреба високо-издржљиве пластике при изради појединих компоненти, што је резултирало стварањем наоружања са високим степеном поузданости и отпорности на корозију.

Мале димензије и моћна муниција

Специфичност аутомата ПП-2000 огледа се у изразито малим димензијама које варирају у зависности од инсталираног кундака и величине оквира. Дужина цеви је 182 мм, а читавог оружја 582 мм са расклопљеним, 350 мм са преклопљеним и 340 мм без кундака, док ширина износи 43 мм. Слична је ситуација и са тежином, па тако празан аутомат са кундаком има 1,7 кг, док је без њега за око 300 грама лакши. Овим бројкама треба додати и тежину оквира од 120 г за мањи (капацитета 20 метака) и 190 г за већи (капацитета 44 метка).

Када је у питању висина оружја, она такође зависи од избора оквира и износи 185 мм са мањим, односно 305 мм са већим.

ПП-2000 је дизајниран за стандардну муницију у калибру 9х19 мм "парабелум", а поред ње може користити руске деривате поменутог калибра, односно 7Н21 са челичним језгром и панцирну 7Н31. Ова муниција има знатно већу пробојност од стандардних метака са оловним језгром и користи се за неутралисање непријатеља са панциром, у возилу и иза тањег заклона.

Највећи домет аутомата је око 200 м, али се најбољи резултати постижу на мањим дистанцама – 100 м у режиму полуаутоматске паљбе и 50 м дејством кратким рафалима. Максимална брзина паљбе у аутоматском режиму је између 600 и 800 метака у минути, а почетна брзина пројектила се креће од 350 м/с за стандардни "парабелум", до 450-500 м/с за метак 7Н21.

Будуће лично наоружање руских пилота?

Као што је већ поменуто, аутомат ПП-2000 као стандардно лично наоружање користе јединице руске полиције, а поред њих и припадници појединих војних јединица, приватних обезбеђења и Федералне казнено-поправне службе. Поред руских безбедносних служби, ово оружје може се пронаћи у оперативној употреби јерменске Националне службе безбедности и особља казахстанског Комитета за националну безбедност.

Осим наведених корисника, ПП-2000 би ускоро могао постати и лично наоружање за самоодбрану руских ваздухопловаца. Наиме, још током 2019. године Министарство одбране РФ најавило је замену стандардног оружја, односно јуришне пушке са преклапајућим кундаком АКС-74У, која се налази у склопу пилотског комплета за хитне случајеве. Три године касније једна серија нових аутомата испоручена је Ваздушно-космичким снагама ради пробних испитивања, током којих је ПП-2000 позитивно оцењен.

Иако још није донета званична одлука Министарства одбране о његовом увођењу у оперативну употребу пилота, одређене карактеристике оба оружја говоре у прилог томе да ће до замене ускоро доћи. Пре свега важно је истаћи да се преносиви комплет за хитне случајеве, фиксиран са доње стране избацивог седишта, састоји од помоћних система за комуникацију, хране, лекова, воде, личног наоружања са муницијом и ручних граната.

Имајући то у виду, аутомат ПП-2000, који је за 150-180 мм краћи (у зависности од положаја кундака), килограм лакши, има еквивалентну брзину паљбе, користи муницију мањег калибра и мањих димензија, од АКС-74У, дефинитивно јесте боље решење за руске пилоте од поменуте јуришне пушке.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА