Najnovije

VUČIĆ I ZELENSKI? Šta se još desilo u razgovoru? (ANALIZA)

Da se ne bi ostavio negativan utisak na druge, ta standardizovana fraza se upotrebljava jer ona čuva perspektivu za dalji razgovor i razvijanje odnosa u budućnosti – ne zatvaraju se vrata, kaže nekadašnji šef srpske diplomatije Vladislav Jovanović

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je Atinu gde je učestvovao u neformalnom sastanku lidera Evropske unije sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana.

Zelenski je prisustvovao večeri koju je priredio grčki premijer Kirijakos Micotakis, a danas je održao niz bilateralnih sastanaka sa liderima država Zapadnog Balkana i EU.

Svakom od njih ukrajinski lider posvetio je po nekoliko rečenica na Tviteru, a očigledan je priličan kontrast u zahvalnicama predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ostalim liderima.

Zelenski je, potpuno bez emocija, nakon sastanka sa Vučićem poručio da je imao "otvoren, iskren i plodonosan susret".

 

"Dobar razgovor o poštovanju Povelje Ujedinjenih nacija i nepovredivosti granica, o zajedničkoj budućnosti naših naroda u zajedničkom evropskom domu. U našem zajedničkom interesu je da razvijamo odnose", dodaje Zelenski.

Susret bez konkretnih rezultata
Nekadašnji šef srpske diplomatije Vladislav Jovanović za RT Balkan kaže da je formulacija "dobar i otvoren razgovor" koristan izraz za situaciju kada ne može da se kaže da je razgovor doveo do konkretnih rezultata ili do prevazilaženja spornih pitanja.

"Da se ne bi ostavio negativan utisak na druge, ta standardizovana fraza se upotrebljava jer ona čuva perspektivu za dalji razgovor i razvijanje odnosa u budućnosti – ne zatvaraju se vrata. Ja verujem da je Zelenski insistirao – zato je on i doveden tamo – na uvođenju sankcija Rusiji od strane Srbije i da je dobio odgovore koji su poznati, koji su principijelni. Da li je Zelenski iskoračio korak ili dva, i nagovestio mogućnost da bi oni ipak mogli i da ubrzaju približavanje Kosovu zbog kompleksnosti situacije, to je teško reći, ali ne bih isključio tu mogućnost, pošto je Zelenski poznat kao napadački igrač da bi mogao da odigra jedan takav sumnjivi gambitni potez", objašnjava Jovanović.

Zelenski zahvaljuje, ucenjuje, očekuje...

Nakon sastanka u Atini predsednik Ukrajine je premijeru Bugarske Nikolaju Denkovu zahvalio na vojnoj i političkoj podršci koju ta zemlja pruža Ukrajini, a ovaj razgovor opisao kao "plodonosan". Dodaje da je na sastanku bilo reči o daljoj saradnji dve države, bezbednosti Crnog mora i obezbeđivanju alternativnih žitnih koridora.

Ukrajinski lider sastao se i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen kojoj je zahvalio na "naporima da se normalizuje ukrajinski poljoprivredni izvoz i tranzit". On ističe da je važno da do 15. septembra budu ukinuta ograničenja za ukrajinske poljoprivredne proizvode u EU.

"Očekujemo pozitivnu ocenu u izveštaju u okviru paketa proširenja u oktobru i odluku zemalja članica EU da počnu pregovore o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji do kraja 2023. godine", navodi Zelenski.

Nakon sastanka sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je opisao kao odličan, na Tviteru je saopštio da je u pripremi novi paket vojne pomoći u vrednosti od 30 miliona evra. 

Najavio je i saradnju na izvozu žita iz Ukrajine (uključujući i preko hrvatskih dunavskih i jadranskih luka), i "humanitarnom čišćenju mina".

"Zahvaljujem Hrvatskoj na pomoći Ukrajini i vođenju relevantnih globalnih napora", zaključio je Zelenski.

Predsedniku Vlade Severne Makedonije Dimitru Kovačevskom zahvalio je na "političkoj i odbrambenoj podršci", ali i na novom paketu vojne pomoći.

"Razgovarali smo o načinima proširenja saradnje u oblasti odbrane, a dogovorili smo se i da uskladimo korake ka našem zajedničkom cilju pridruživanja Evropskoj uniji", ističe Zelenski.

Ukrajinski lider sastao se i sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a njemu i toj državi zahvalio je na humanitarnoj, vojnoj i političkoj podršci, kao i na pridruživanju Deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu.

"Razgovarali smo o podršci Crne Gore formuli mira dok se pripremamo za Globalni samit mira", poručiio je Zelenski nakon sastanka sa Milatovićem.

Sa predsednicom Moldavije Majom Sandu Zelenski je razgovarao o bilateralnom partnerstvu i, kako navodi, "zajedničkim naporima da se suprotstave agresivnoj politici Rusije i hibridnim pretnjama".

Ukrajina i Moldavija zajedno rade na putu ka pridruživanju EU - dodaje Zelenski.

Zelenski je, takođe, objavio i snimak u kome su prikazani sastanci sa liderima Zapadnog Balkana i EU. Iako se juče susreo i rukovao sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, on se nije našao na snimku, niti je održao bilateralni sastanak sa ukrajinskim liderom.

Takozvano Kosovo Zelenski nije pomenuo ni u video-obraćanju na Telegramu, u kome je naveo da je na marginama samita održao pregovore sa liderima Bugarske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Moldavije i predsednikom Evropske komisije.

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA