Најновије

ВУЧИЋ И ЗЕЛЕНСКИ? Шта се још десило у разговору? (АНАЛИЗА)

Да се не би оставио негативан утисак на друге, та стандардизована фраза се употребљава јер она чува перспективу за даљи разговор и развијање односа у будућности – не затварају се врата, каже некадашњи шеф српске дипломатије Владислав Јовановић

Председник Украјине Владимир Зеленски посетио је Атину где је учествовао у неформалном састанку лидера Европске уније са представницима земаља Западног Балкана.

Зеленски је присуствовао вечери коју је приредио грчки премијер Киријакос Мицотакис, а данас је одржао низ билатералних састанака са лидерима држава Западног Балкана и ЕУ.

Сваком од њих украјински лидер посветио је по неколико реченица на Твитеру, а очигледан је приличан контраст у захвалницама председнику Србије Александру Вучићу и осталим лидерима.

Зеленски је, потпуно без емоција, након састанка са Вучићем поручио да је имао "отворен, искрен и плодоносан сусрет".

 

"Добар разговор о поштовању Повеље Уједињених нација и неповредивости граница, о заједничкој будућности наших народа у заједничком европском дому. У нашем заједничком интересу је да развијамо односе", додаје Зеленски.

Сусрет без конкретних резултата
Некадашњи шеф српске дипломатије Владислав Јовановић за РТ Балкан каже да је формулација "добар и отворен разговор" користан израз за ситуацију када не може да се каже да је разговор довео до конкретних резултата или до превазилажења спорних питања.

"Да се не би оставио негативан утисак на друге, та стандардизована фраза се употребљава јер она чува перспективу за даљи разговор и развијање односа у будућности – не затварају се врата. Ја верујем да је Зеленски инсистирао – зато је он и доведен тамо – на увођењу санкција Русији од стране Србије и да је добио одговоре који су познати, који су принципијелни. Да ли је Зеленски искорачио корак или два, и наговестио могућност да би они ипак могли и да убрзају приближавање Косову због комплексности ситуације, то је тешко рећи, али не бих искључио ту могућност, пошто је Зеленски познат као нападачки играч да би могао да одигра један такав сумњиви гамбитни потез", објашњава Јовановић.

Зеленски захваљује, уцењује, очекује...

Након састанка у Атини председник Украјине је премијеру Бугарске Николају Денкову захвалио на војној и политичкој подршци коју та земља пружа Украјини, а овај разговор описао као "плодоносан". Додаје да је на састанку било речи о даљој сарадњи две државе, безбедности Црног мора и обезбеђивању алтернативних житних коридора.

Украјински лидер састао се и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен којој је захвалио на "напорима да се нормализује украјински пољопривредни извоз и транзит". Он истиче да је важно да до 15. септембра буду укинута ограничења за украјинске пољопривредне производе у ЕУ.

"Очекујемо позитивну оцену у извештају у оквиру пакета проширења у октобру и одлуку земаља чланица ЕУ да почну преговоре о чланству Украјине у Европској унији до краја 2023. године", наводи Зеленски.

Након састанка са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, који је описао као одличан, на Твитеру је саопштио да је у припреми нови пакет војне помоћи у вредности од 30 милиона евра. 

Најавио је и сарадњу на извозу жита из Украјине (укључујући и преко хрватских дунавских и јадранских лука), и "хуманитарном чишћењу мина".

"Захваљујем Хрватској на помоћи Украјини и вођењу релевантних глобалних напора", закључио је Зеленски.

Председнику Владе Северне Македоније Димитру Ковачевском захвалио је на "политичкој и одбрамбеној подршци", али и на новом пакету војне помоћи.

"Разговарали смо о начинима проширења сарадње у области одбране, а договорили смо се и да ускладимо кораке ка нашем заједничком циљу придруживања Европској унији", истиче Зеленски.

Украјински лидер састао се и са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем, а њему и тој држави захвалио је на хуманитарној, војној и политичкој подршци, као и на придруживању Декларацији Г7 о безбедносним гаранцијама за Украјину.

"Разговарали смо о подршци Црне Горе формули мира док се припремамо за Глобални самит мира", поручиио је Зеленски након састанка са Милатовићем.

Са председницом Молдавије Мајом Санду Зеленски је разговарао о билатералном партнерству и, како наводи, "заједничким напорима да се супротставе агресивној политици Русије и хибридним претњама".

Украјина и Молдавија заједно раде на путу ка придруживању ЕУ - додаје Зеленски.

Зеленски је, такође, објавио и снимак у коме су приказани састанци са лидерима Западног Балкана и ЕУ. Иако се јуче сусрео и руковао са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем, он се није нашао на снимку, нити је одржао билатерални састанак са украјинским лидером.

Такозвано Косово Зеленски није поменуо ни у видео-обраћању на Телеграму, у коме је навео да је на маргинама самита одржао преговоре са лидерима Бугарске, Србије, Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, Молдавије и председником Европске комисије.

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА