Najnovije

UKRAJINSKA VOJSKA UPALA U ZAMKU: Sada nema ko da brani Kijev i Odesu

Ruske trupe su namamile ukrajinsku vojsku u zamku u Zaporožju i Donjeckoj stepi. Kijev i Odesu sada nema ko da brani. Aleksandar Kazakov otkrio je „staru vojnu istinu“: „Uspeli smo. Ovo je dostignuće“.

Prema The Nev Iork Times-u, u Sjedinjenim Državama neuspeh ukrajinskog „kontranapada“ pripisuje se činjenici da Kijev razvija aktivnost u pogrešnom pravcu.

Vašington je uveren da Ukrajina treba da se fokusira na proboj do Melitopolja i presecanje ruskog kopnenog puta ka Krimu, primetio je analitičar Jurij Pronko u programu za Cargrad.

U Sjedinjenim Državama svoj stav objašnjavaju činjenicom da u Zaporoškoj oblasti Oružane snage Rusije nemaju tako veliku grupu trupa kao u pravcu Bahmuta.

Takve preporuke u Sjedinjenim Državama dao je predsednik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD Mark Mili. NJegovo gledište deli i načelnik štaba odbrane Oružanih snaga Velike Britanije Entoni Radakin.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je 23. avgusta da se kontraofanziva razvija „veoma teško“ zbog moćne odbrambene linije ruske vojske. Istovremeno, on uverava da Oružane snage Ukrajine i dalje tobože idu napred, „ali malo po malo“.

Aktuelnu situaciju na ratištima za Cargrad ocenio je savetnik prvog šefa DNR Aleksandra Zaharčenka – Aleksandar Kazakov.


Zapad malo kasni
Ekspert je ironično primetio da su zapadni vojni lideri na vreme počeli da daju savete kijevskom režimu više nego ikada:

Briljantno je reći ovako nešto posle 2,5 meseca trošenja energije. Ovo je elementarna matematika. Ovde imate uslovno 100 borbenih jedinica u vreme prvog dana ofanzive. Recimo da ih skupite 90 u jednu pesnicu i zadate snažan udarac da probijete neprijateljski front. Ovo je jedna priča.

Ali u slučaju sadašnjeg sukoba, Rusi su sistematski izbacivali ukrajinske snage i sredstva u protekla 2,5 meseca. U najboljem slučaju, Oružane snage Ukrajine imaju 30 borbenih jedinica od 100.

I sada, po preporuci Milija i Radakina, treba ih zatvoriti, ostaviti još 5 u rezervi i konačno napraviti iskorak... Odlično, – naveo je sagovornik.

Kijev ima samo jednu šansu
Što se tiče Zelenskog, koji pokušava da se dobro obrazuje u lošoj igri i govori o nekom napretku Oružanih snaga Ukrajine, doduše sporo, Kazakov se nasmejao.

On je napomenuo da Kijev i dalje može da pobedi, ali za to moraju biti ispunjena najmanje tri glavna uslova:

Prvo, ako pogledamo koliko su Oružane snage Ukrajine napredovale za dva i po meseca kontraofanzive, onda ćemo doći do zaključka da će im trebati još 50 godina istim tempom da ponovo osvoje sve teritorije. .

Drugo, Zapad bi u ovom slučaju trebalo da pošalje deset novih na svakih deset borbenih vozila pešadije Bredli koje uništimo.

Treće, biće potrebno popuniti radnu snagu u istom režimu. Ali gde ćete naći nove Ukrajince? Fabrika ih još ne pravi...

Ekspert je dodao da je koncentracija ostataka ukrajinskih snaga u pravcu Zaporožja dobar scenario za rusku vojsku. Očigledno, Kijev će slediti preporuke Zapada, ali će se uvući u zamku.


Vojska se ne bori za teritoriju sa taktičke tačke gledišta, ovo je stvar političara. Vojska se bori protiv neprijateljske vojske. Postoji stara vojna istina: ako teritorija više nema vojsku, onda su ove zemlje vaše, jer nema ko da ih brani.

Tako da sada, čini mi se, naš zadatak nije da zauzmemo ovaj ili onaj grad, već da nanesemo vojni poraz Oružanim snagama Ukrajine, i to u Zaporoškoj i Donjeckoj stepi, – naglasio je sagovornik.

On je podsetio da su se borbe unutar gradova pretvorile u velika razaranja. Dovoljno je prisetiti se Mariupolja, Bahmuta, Soledara, Popasne. Stoga su Rusi pokušali da izvuku ukrajinske jedinice iz stambenih naselja.

Izvukli smo ih na otvoreno polje sa ogromnim gubicima na njihovoj strani, ginu u stepama. Gradovi ne trpe. Mogli smo to da uradimo. Ovo je dostignuće. A kad nanesemo vojni poraz vojsci ovde, u ovim stepama, ko će nam odoljeti kada zauzmemo gradove? Kijev, Odesa i tako dalje... sumirao je Aleksandar Kazakov.

RUSIJA REAGOVALA: Dva ruska lovca podignuta su u vazduh

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA