Najnovije

DVOSTRUKI ARŠINI ZA HAŠKE ZATVORENIKE: Karadžiću ni lampa, Albancima teretana, biblioteka, posete

Osim toga što srpski osuđenici imaju problem sa uslovima u zatvorima, više ih ne puštaju na slobodu ni posle dve trećine odslužene kazne.

Radovan Karadžić (Ilustracija: Pravda)

Uprava za pritvorske jedinice Specijalizovanog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji organizovala je tokom prošle godine više od 880 poseta članova porodice i drugih osoba optuženima među kojima je i nekadašnji predsednik tzv. Kosova Hašim Tači, dok brojni Srbi borave u katastrofalnim uslovima u evropskim zatvorima gde se nalaze od izricanja presuda pred Tribunalom u Hagu za zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji se nalazi u engleskom zatvoru "Vajt", prema rečima njegove ćerke je "pravio policu od kartonskih kutija, nije mogao da dobije ni lampu, a osvetljenje je loše", pišu "Večernje novosti".

Katastrofalni uslovi su i u estonskom zatvoru, gde kazne izdržavaju bivši predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić i general Vojske Republike Srpske Dragomir Milošević. Godinama su izolovani i imaju kontakt samo sa stražarima i nekoliko zatvorenika, a najčešće se žale na to da ne mogu da dobiju lekarsku pomoć.

Prema rečima advokata koji je učestvovao u procesima pred Tribunalom u Hagu Zorana Živanovića, zatvori u različitim državama imaju drugačije uslove.

"Danska, Norveška i Finska imaju najbolje zatvore i različite privilegije. Recimo, da zatvorenici idu u obilazak gradova, da porodične posete mogu da budu u hotelu. S druge strane, na primer general Radoslav Krstić je najpre bio u zatvoru u Engleskoj gde su pokušali da ga ubiju i to dva puta. Zatim je prebačen u Poljsku", objasnio je Živanović za "Novosti".

Osim toga što srpski osuđenici imaju problem sa uslovima u zatvorima, ne puštaju ih na slobodu ni posle dve trećine odslužene kazne, što je praksa uvedena 2018. kada je na mesto predsednika Mehanizma u Hagu došao sudija Karmel Ađijus.

Prethodno su svi koji su u zatvorima proveli veći deo kazne puštani na slobodu. Molbe su odbijene bivšem načelniku Resora javne bezbednosti Vlastimiru Đorđeviću, generalu Vojske RS Radivoju Miletiću a čeka se rasplet za generala Radislava Krstića. 

Inače, Albanci koji se nalaze u Hagu, trenutno ih je osam – Tači, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići, Kadri Veselji, Pjeter Šalja, Saljih Mustafa, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj – imaju pravo na teretanu, biblioteku, molitvu u posebnim prostorijama, šetnju po dvorištu i u određenim delovima objekta, a na računu mogu da imaju maksimalno po 1.500 evra.

Ukoliko prekrše norme ponašanja (potuku se, vređaju službenika zatvora, kockaju se, budu na mestima gde ne smeju...) izriču im se samo opomena, novčana kazna ili im ukidaju privilegije – pristup televiziji, radiju, obrazovnim programima i rekreativnim aktivnostima. Izolacija je krajnja mera i ne sme premašiti 14 dana u ćeliji, a i za to vreme imaju pravo na posete, telefonske razgovore.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA