Najnovije

Kajmakčalanu u pohode

Udruženje "Srbski svetionik" od 22. do 24. septembra organizuje posetu Kajmakčalanu i drugim mestima vezanim za Prvi svetski rat i proboj Solunskog fronta.

“Draga braćo i sestre, velika nam je čast da vas pozovemo da krenete sa nama šesti put sredinom septembra 2023. godine jer će se tu u grčkom mestu Evzoni, opština Polikastro, na severu Republike Grčke, kao i Kajmakčalanu, najvišem vrhu planine Nidže obeležiti značajne godišnjice Velikog rata, od pre više od jednog veka.

Srbska vojska nakon slavnih pobeda u leto i jesen 1914. na Ceru i Kolubari morala je krajem 1915. godine usled Trojne invazije (Austro-Ugarska, Nemačka i Bugarska) da se povuče ka jugu, odnosno Kraljevini Grčkoj, preko albanskih gudura i crnogorskih planina sve do Jonskog mora... Ovaj događaj je do tad nezabeležen u istoriji i poznat je kao Albanska golgota.

Posle oporavka na Krfu, Vidu, Korzici i Africi, dve srbske armije su prebačene na Solunski front gde su vođene teške i krvave borbe za Oslobađnje Kajmakčalana u septembru 1916. godine. Da bi dve godine kasnije 15. septembra 1918. godine Srbska vojska sa francuskim jedinicama probila Solunski front i nezadrživo oslobađala Vardarsku Makedoniju.

Nemačke, austrougarske i bugarske jedinice bile su u paničnom begu, a onda je 29.09.1918. Bugarska je kapitulirala, što je bio veliki uspeh. Naredna dva meseca je oslobođena čitava teritorija Kraljevine Srbije i etnički prostor Srba koji je okupiran od Austro-Ugarske monarhije....”, stoji u pozivu udruženja “Srbski svetionik”.

Cena puta je 75 EUR, odnosno 9.000 dinara. U cenu je uračunato putovanje, smeštaj (noćenje) i jedan doručak. 

Sve informacije i rezervacije možete dobiti putem sledećih kontakata:

Telefon: +381 63 283563 (Stanko)
El. pošta: srbskisvetionik@gmail.com
Portal: www.srbskisvetionik.org.rs

Plan puta i više detalja pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA