Најновије

Kaјмакчалану у походе

Удружење "Србски светионик" од 22. до 24. септембра организује посету Кајмакчалану и другим местима везаним за Први светски рат и пробој Солунског фронта.

“Драга браћо и сестре, велика нам је част да вас позовемо да кренете са нама шести пут средином септембра 2023. године јер ће се ту у грчком месту Евзони, општина Поликастро, на северу Републике Грчке, као и Кајмакчалану, највишем врху планине Ниџе обележити значајне годишњице Великог рата, од пре више од једног века.

Србска војска након славних победа у лето и јесен 1914. на Церу и Колубари морала је крајем 1915. године услед Тројне инвазије (Аустро-Угарска, Немачка и Бугарска) да се повуче ка југу, односно Краљевини Грчкој, преко албанских гудура и црногорских планина све до Јонског мора... Овај догађај је до тад незабележен у историји и познат је као Албанска голгота.

После опоравка на Крфу, Виду, Корзици и Африци, две србске армије су пребачене на Солунски фронт где су вођене тешке и крваве борбе за Ослобађње Кајмакчалана у септембру 1916. године. Да би две године касније 15. септембра 1918. године Србска војска са француским јединицама пробила Солунски фронт и незадрживо ослобађала Вардарску Македонију.

Немачке, аустроугарске и бугарске јединице биле су у паничном бегу, а онда је 29.09.1918. Бугарска је капитулирала, што је био велики успех. Наредна два месеца је ослобођена читава територија Краљевине Србије и етнички простор Срба који је окупиран од Аустро-Угарске монархије....”, стоји у позиву удружења “Србски светионик”.

Цена пута је 75 EUR, односно 9.000 динара. У цену је урачунато путовање, смештај (ноћење) и један доручак. 

Све информације и резервације можете добити путем следећих контаката:

Телефон: +381 63 283563 (Станко)
Ел. пошта: srbskisvetionik@gmail.com
Портал: www.srbskisvetionik.org.rs

План пута и више детаља погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА