Najnovije

''POLITIKO'' UNAPRED OBJAVIO ČITULJU: Da li Zelenskom preti sudbina Severnog toka?

Da li je "Politiko" Zelenskom unapred objavio čitulju?

Vladimir Zelenski (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

Piše: Aleksandar Pavić

"Plan Ukrajine u slučaju da Rusija likvidira Zelenskog" – glasi naslov teksta na američkom (neo)liberalnom portalu "Politiko". Ostatak teksta o tome šta predviđa ukrajinski ustav i kakvog bi to efekta imalo na zemlju i na dalji tok rata je manje bitan. Važnije je bilo usaditi u glave zapadne publike da je likvidacija Vladimira Zelenskog realna mogućnost – i da bi za to svakako bila kriva Rusija.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je pre nekoliko dana prozvao zapadne mas-medije da "primaju uputstva od svojih specijalnih službi" i da su podvrgnuti "vojnoj cenzuri". Direktnije rečeno – zapadni mas-mediji su se pretvorili u ispostave zapadnih službi.

Stoga bi Zelenski trebalo da bude debelo zabrinut za svoju budućnost, jer ovaj naslov ukazuje na to da on svojim zapadnim "prijateljima" polako postaje sve manje vredan kao živ a sve više vredan kao mrtav. I, budimo sigurni, kada oni procene da je njihovoj marioneti istekao rok trajanja ili da od nje imaju više štete nego koristi, onda se brzo stupa u akciju. S tim što je zgodno pre toga unapred označiti krivca, koji naravno ne stanuje na Zapadu.

Dok se mogla lagano prodavati priča prosečnom neupućenom zapadnom konzumentu da Ukrajini, odnosno Kolektivnom zapadu, u ratu ide fenomenalno, da je Rusija na kolenima i pred definitivnim kolapsom – Zelenski je bio vrlo upotrebljiv, kao najpoznatije lice tog "uspeha".

No, kao rezultat auto-genocidne ukrajinske "kontraofanzive" zasnovane na "genijalnim" NATO taktikama, čini se da je i najvećim zapadnim opsenarima postalo jasno da se bliži trenutak kada bi ta njihova velika laž mogla da bude razotkrivena. Totalitarna kontrola narativa često funkcioniše – sve dok odjednom više ne funkcioniše, jer se konačno "suočila sa realnošću".

I šta onda raditi? Toliko su javne političke figure zapadne duboke države satanizovale Rusiju i Vladimira Putina, toliko su diplomatskih mostova spalili, toliko su samouvereno i olako obećavali pobedu nad "nazadnom" i "autokratskom" Rusijom, čija je privreda (koja je, po najnovijim podacima Svetskog ekonomskog izveštaja, izbila na peto mesto na svetu, a prvo u Evropi po paritetu kupovne moći) navodno na nivou italijanske – da su sami sebi napravili situaciju u kojoj je nemoguće priznati poraz, odnosno rusku pobedu, a da to ne zada fatalni udarac preostalim fronclama njihovog političkog autoriteta i legitimiteta i kod kuće i u inostranstvu. O da – i samom NATO-u, koji to ne bi preživeo.

Ali… Ako bi Zelenski "herojski" pao kao navodna žrtva zlih Rusa (naravno, prikrivenom zapadnom rukom), to bi mogla da bude opcija za pokušaj kolektivnog Zapada da se iskobelja iz ukrajinskih kučina u koje se sam upleo. Em bi im bilo lakše da operu ruke od Ukrajine koja bi eventualno utonula u unutrašnju krizu, em bi im bilo lakše da podrže – ili bar ostanu neutralni na – eventualnu mirovnu inicijativu neke nove ukrajinske vladajuće garniture, pravdajući se da je to "demokratski izbor" samih Ukrajinaca, odnosno njihovih političkih "elita".

Drugim rečima, "Politiko" posredno najavljuje da bi Zelenski mogao da doživi sudbinu Severnog toka – kao žrtva zapadnog terorističkog akta za koji bi kontrolisani zapadni "slobodni" mediji optužili Ruse. Bez adekvatnih dokaza ili pravnog postupka, što je zapadni specijalitet.

Nezgodna je za Zelenskog paralela sa još jednim nekadašnjim autoritarnim miljenikom SAD – bivšim predsednikom Vijetnama No Din Zjemom. I on je, poput Zelenskog u decembru 2022, dočekan sa pompom i ogromnom medijskom pažnjom prilikom svoje posete Vašingtonu u maju 1957. Slavljen je kao američka demokratska uzdanica i poređen sa Čerčilom. "Politiko" je podsetio na taj događaj na godišnjicu Zjemovog obraćanja američkom Kongresu, u maju 2018. godine. Zjem je, poput Zelenskog i njegovih pokrovitelja, tokom posete čak i kritikovao one koji su zagovarali neutralnost u Hladnom ratu.

No, kada se Zjemov "medeni mesec" sa američkom dubokom državom završio, dojučerašnji Čerčil je optužen za "autoritarno" i "nepotističko" ponašanje, a zatim i zbačen sa vlasti i likvidiran, uz pomoć dela vojske i CIA, u novembru 1963. godine.

Bivši analitičar CIA Leri DŽonson je još tokom posete Zelenskog Vašingtonu postavio pitanje – da li će Zelenski biti "zjemovan"? Posle naslova i teksta koje je "Politiko" nedavno objavio, verovatnoća "zjemovanja" ukrajinskog "Čerčila" poprilično je porasla.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA