Najnovije

ZELENSKI HTEO DA PODMETNE PUTINU UKRAJINSKI "RAČAK"? Izneti šok detalji

Projektil koji je uleteo na pijacu u Konstantinovki u Donbasu, koju kontroliše Kijev, ispalile su ukrajinske snage, otkriva NJujork tajms. Sve podseća na slučaj "Račak" koji je poslužio kao povod Americi i NATO da napadnu Jugoslaviju.

NJujork tajms otkriva da su ukrajinske snage odgovorne za smrtonosni raketni napad na pijacu u gradu Konstantinovka u Donbasu, koju kontroliše Kijev! Napad se dogodio istog dana kada je američki državni sekretar Entoni Blinken posetio Kijev. U incidentu 6. septembra poginulo je najmanje 15 civila, a više desetina je povređeno.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odmah je optužio Rusiju za masakr i rekao da svaki pokušaj razgovora sa Moskvom znači zatvaranje očiju pred zlu. Mnogi zapadni mediji i neke vlade podržale su njegovu izjavu.

Dokaz
Istraga NJujork tajmsa je, međutim, pokazala da dokazi ukazuju na ukrajinsku protivvazdušnu raketu Buk odgovornu za tragediju na tržištu, koja je očigledno skrenula sa kursa. Američki list je analizirao fragmente raketa, satelitske snimke, kao i izjave svedoka i postove na društvenim mrežama i na kraju došao do zaključka da je Kijev odgovoran za masakr. List takođe napominje da su ukrajinske vlasti pokušale da spreče novinare da priđu mestu napada.

Prema pisanju lista, projektil su ispalile ukrajinske snage sa predgrađa Družkovke, nekih 15 kilometara severozapadno od Konstantinovke.

- Reč je o projektilu 9M38 koji koristi sistem Buk. Verovatno je pao sa velikim delom nepotrošenog goriva, što je izazvalo naknadnu eksploziju – zaključuje Tajms na osnovu forenzičkih dokaza.

Kijev, iako pritisnut brojnim dokazima da je odgovoran za napad, insistira na tome da je ruska krivica utvrđena van svake sumnje.

- Zašto bi bila potrebna istraga, ako nam je sve očigledno - rekao je Mihail Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine.

Svaki drugi scenario, uključujući ukrajinsku grešku, nazvao je „smešnim“.

Već videli
Incident na pijaci u Konstantinovki u Donbasu gotovo je kopija masakra na sarajevskoj pijaci Markale, kada je ubijeno više od 100 civila, za šta je okrivljena Vojska Republike Srpske, iako je utvrđeno da to nije tačno. što su potvrdili brojni oficiri UN u Sarajevu, ali i doajen njemačke politike Vili Vimer.

Incident neodoljivo podseća na slučaj "Račak", koji je poslužio kao povod Americi i NATO-u da napadnu Jugoslaviju. Podsetimo, tada su i pripadnici OVK poginuli u sukobu sa srpskim snagama predstavljeni kao civili. Šef misije OEBS-a Vilijam Voker i strani novinari su znali istinu, ali su ipak krivili Srbiju za ubijanje civila.

Nebenzja: Vremenski za dolazak Blinkena
Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja sugeriše da je Kijev možda namerno organizovao incident u Konstantinovki kako bi se poklopio sa Blinkenovom posetom. On je dodao da pritisnuti dokazima, Zelenski i njegovi sponzori pokušavaju da zataškaju incident.

Da Kijev često granatira gradove pod svojom kontrolom, potvrdio je i Aleksej Arestovič, koji je u januaru razrešen dužnosti savetnika predsednika Zelenskog. U jednom od obraćanja medijima, on je potvrdio da je stambeni blok u gradu Dnjepru pogođen ukrajinskom raketom presretačem, a ne ruskom krstarećom raketom.

UDARNO! Otvara li se ovo drugi veliki sukob?

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA