Најновије

ЗЕЛЕНСКИ ХТЕО ДА ПОДМЕТНЕ ПУТИНУ УКРАЈИНСКИ "РАЧАК"? Изнети шок детаљи

Пројектил који је улетео на пијацу у Константиновки у Донбасу, коју контролише Кијев, испалиле су украјинске снаге, открива Њујорк тајмс. Све подсећа на случај "Рачак" који је послужио као повод Америци и НАТО да нападну Југославију.

Њујорк тајмс открива да су украјинске снаге одговорне за смртоносни ракетни напад на пијацу у граду Константиновка у Донбасу, коју контролише Кијев! Напад се догодио истог дана када је амерички државни секретар Ентони Блинкен посетио Кијев. У инциденту 6. септембра погинуло је најмање 15 цивила, а више десетина је повређено.

Украјински председник Владимир Зеленски одмах је оптужио Русију за масакр и рекао да сваки покушај разговора са Москвом значи затварање очију пред злу. Многи западни медији и неке владе подржале су његову изјаву.

Доказ
Истрага Њујорк тајмса је, међутим, показала да докази указују на украјинску противваздушну ракету Бук одговорну за трагедију на тржишту, која је очигледно скренула са курса. Амерички лист је анализирао фрагменте ракета, сателитске снимке, као и изјаве сведока и постове на друштвеним мрежама и на крају дошао до закључка да је Кијев одговоран за масакр. Лист такође напомиње да су украјинске власти покушале да спрече новинаре да приђу месту напада.

Према писању листа, пројектил су испалиле украјинске снаге са предграђа Дружковке, неких 15 километара северозападно од Константиновке.

- Реч је о пројектилу 9М38 који користи систем Бук. Вероватно је пао са великим делом непотрошеног горива, што је изазвало накнадну експлозију – закључује Тајмс на основу форензичких доказа.

Кијев, иако притиснут бројним доказима да је одговоран за напад, инсистира на томе да је руска кривица утврђена ван сваке сумње.

- Зашто би била потребна истрага, ако нам је све очигледно - рекао је Михаил Подољак, саветник председника Украјине.

Сваки други сценарио, укључујући украјинску грешку, назвао је „смешним“.

Већ видели
Инцидент на пијаци у Константиновки у Донбасу готово је копија масакра на сарајевској пијаци Маркале, када је убијено више од 100 цивила, за шта је окривљена Војска Републике Српске, иако је утврђено да то није тачно. што су потврдили бројни официри УН у Сарајеву, али и доајен њемачке политике Вили Вимер.

Инцидент неодољиво подсећа на случај "Рачак", који је послужио као повод Америци и НАТО-у да нападну Југославију. Подсетимо, тада су и припадници ОВК погинули у сукобу са српским снагама представљени као цивили. Шеф мисије ОЕБС-а Вилијам Вокер и страни новинари су знали истину, али су ипак кривили Србију за убијање цивила.

Небензја: Временски за долазак Блинкена
Руски амбасадор при УН Василиј Небензја сугерише да је Кијев можда намерно организовао инцидент у Константиновки како би се поклопио са Блинкеновом посетом. Он је додао да притиснути доказима, Зеленски и његови спонзори покушавају да заташкају инцидент.

Да Кијев често гранатира градове под својом контролом, потврдио је и Алексеј Арестович, који је у јануару разрешен дужности саветника председника Зеленског. У једном од обраћања медијима, он је потврдио да је стамбени блок у граду Дњепру погођен украјинском ракетом пресретачем, а не руском крстарећом ракетом.

УДАРНО! Отвара ли се ово други велики сукоб?

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА