Najnovije

NJUZVIK: Više ne možemo da krijemo istinu o ukrajinskom ratu

Vašington mora da uzme u obzir surovu realnost, ukrajinska vojska je samo brisala ruske redove, navodi se u autorskom tekstu NJuzvika.

Vodeći američki političari, generali i stručnjaci nastavljaju da se zalažu za neograničenu podršku Kijevu u njihovom ratu protiv Rusije, ali trezvena i tačna analiza ukrajinske skoro završene letnje ofanzive pokazuje da napori Ukrajine ne doprinose (ili doprinose veoma malo) cilju proterujući Ruse sa teritorija koje oni kontrolišu, navodi NJuzvik.

Ono što bi Vašington morao da uradi jeste da sprovede neophodnu promenu kursa i formira novi politički pravac uzimajući u obzir surovu realnost na ukrajinskom frontu, a vlasti SAD trenutno ništa od toga ne čine.

Uprkos velikim nadama u brz uspeh, ukrajinska ofanziva koja je trajala mesecima bila je rasuta od početka i to nije trebalo nikoga da iznenadi u Beloj kući, navodi američki list i dodaje da je u aprilu, odnosno dva meseca pre početak ofanzive, na svom portalu predviđaju da bi „trupe Zelenskog – sa malo ili bez vazdušnih snaga i sa nedostatkom artiljerijske municije – mogle da pretrpe ogromne gubitke i malo dobiju“.

Nekoliko dana kasnije, Vašington post je otkrio sadržaj strogo tajne američke obaveštajne procene koja je procurila, u kojoj se takođe predviđa da će rezultati ukrajinske ofanzive verovatno pasti „znatno ispod” očekivanja i da su „uporni nedostaci ukrajinske obuke i municije” verovatno ometa napredak i pogoršava broj žrtava tokom ofanzive“.

U prve dve nedelje napada Ukrajina je pretrpela ogromne gubitke, kako u oružju, tako iu ljudstvu, bez osvajanja nijedne teritorije. Procenjuje se da su do kraja treće nedelje ukrajinske snage izgubile petinu svojih udarnih snaga, što ih je primoralo da dramatično promene taktiku.

Ako Vašingtonu tada, na osnovu osnovnih principa ratovanja i borbenih dejstava, nije bilo jasno da će ukrajinski napori verovatno propasti, sada bi to trebalo da bude kristalno jasno.

SAD bi bilo mudro da prilagode politiku kako bi odgovarale malim šansama Ukrajine protiv ruskih ukorijenjenih linija.

Tokom ovog sukoba, Vašington je potrošio skoro 113 milijardi dolara, obezbedivši Ukrajini zapanjujuću količinu modernog naoružanja i municije, obuku i obaveštajne podatke. Posle skoro godinu dana priprema, Ukrajinci su jedva okrznuli ruske redove, navodi NJuzvik.

Kako se zaključuje, nema realnog osnova da se veruje da Ukrajina ima kapacitet da ostvari svoj navedeni strateški cilj i uspostavi kontrolu nad teritorijama koje kontroliše Rusija, uključujući Krim.

Umesto da Vašington ponavlja u narednih godinu i po dana ono što već nije funkcionisalo – što potencijalno znači stotine hiljada dodatnih ukrajinskih gubitaka – vreme je da se pokuša nešto što ima šanse da funkcioniše.

Drugim rečima, vreme je da se prepozna objektivna realnost i sprovede politika koja može da funkcioniše, zaključuje se u autorskom tekstu NJuzvika.

RUSIJA POSREDUJE: Vlasti Nagorno-Karabaha prihvatile predlog o prekidu vatre

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA