Najnovije

PRIHVATAMO CELOVITOST UKRAJINE: Lavrov rekao i pod kojim uslovima

Šef ruske diplomatije navodi da Kijev treba da poštuje ono što je potpisano onda kada je Ukrajina stekla samostalnost po prvi put, i da u tom slučaju Moskva ne bi imala problem sa njom

Rusija će poštovati teritorijalnu celovitost Ukrajine ukoliko Ukrajina bude poštovala niz odredbi koje se nalaze u deklaraciji o njenoj nezavisnosti iz 1991. godine, a u kojoj, između ostalog, piše da se Kijev neće priključivati nikakvim blokovima, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon jučerašnjeg obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. 

Lavrov je podsetio da u ovom dokumentu "ima mnogo toga dobrog", kao, na primer, i to da će se poštovati prava manjinskih naroda, ili pravo građana da pričaju na ruskom jeziku, ali da je za Moskvu najbitnije to što se Kijev 1991. godine obavezao da neće ulaziti ni u kakve vojne saveze.

"U takvim uslovima podržavamo teritorijalnu celovitost Ukrajine", poručuje ministar. 

Lavrov se, takođe, osvrnuo i na Deklaraciju o odnosima suverenih država, koja je napisana na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija, a u kojoj se govori da su države u obavezi da poštuju suverenitet i teritorijalnu celovitost drugih država, ukoliko se radi o vladama "koje poštuju princip samoopredeljenja naroda i stoga predstavljaju sve narode koji žive na toj teritoriji". 

Šef ruske diplomatije ističe da to u slučaju Donbasa nije bio slučaj.

"Kada su protiv Donbasa, protiv Krima počeli rat, kako možete da kažete da ova vlast (posle puča 2014. godine), ovi pučisti, predstavljaju te ljude (iz tih regiona). Mi nemamo problema sa teritorijalnim integritetom Ukrajine, uništili su je oni koji su izvršili i podržali puč, čiji su lideri objavili rat svom narodu i počeli da bombarduju svoj narod", prokomentarisao je Lavrov.

Ipak, on dodaje da je Moskva spremna za dijalog koji bi mogao dovesti do mira, ali, kako kaže, Rusija više neće razmatrati ni jedan scenario prekida vatre, jer je jednom već bila prevarena. 

Podsetimo, neposredno pre početka Specijalne vojne operacije ruski zvaničnici upozoravali su da Moskva želi da dobije garancije da se Ukrajina neće priključiti NATO-u, za šta je aktuelni kijevski režim pokazao veliko interesovanje.

SLUČAJ ZALUŽNI MOGAO BI BITI PROGLAŠEN ZA VELEIZDAJU: Ko je Rusima predao jug?

Moskva je upozoravala da je to za nju crvena linija, ali odgovarajuća reakcija na zabrinutosti Kremlja nije došla ni iz Kijeva ni sa Zapada. Ubrzo nakon toga, Moskva je otpočela SVO, a spoljnopolitička usmerenost Ukrajine ka NATO-u se još nije promenila.

Ipak, uprkos tome, Zapad za sada ne želi da primi Ukrajinu u svoje okrilje, jer bi njen ulazak mogao da dovede i do trećeg svetskog rata. 

UKRAJINCI JAVLJAJU DA SU PROBILI LINIJE FRONTA? Stigla zvaničnka potvrda šta se dešava na zaporoškoj liniji

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA