Najnovije

PRIŠTINA FALSIFIKUJE KULTURNO NASLEĐE: Srbija to neće dozvoliti

Srbija neće dozvoliti da se ovakva providna obmana koristi kao još jedno sredstvo nasilja nad srpskom kulturnom i verskom baštinom i srpskim narodom, navode iz Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da poslednji pokušaji prištinskih vlasti da falsifikuju i otimaju srpsko kulturno nasleđe postaju posebno "bizarni i apsurdni".

Ministarstvo je reagovalo povodom medijskih napisa o istupu ministra kulture omladine i sporta privremenih prištinskih institucija Hajrula Čekua o, kako je naveo, 'opasnoj i štetnoj dimenziji korišćenja imovine kulturnog i verskog nasleđa za zločine'".

U saopštenju se ističe da se falsifikovanje i otimanje dešavaju u okviru sistematskog svakodnevnog progona Srba na Kosovu i Metohiji, ubistava, ranjavanja, proizvoljnih hapšenja i drugih oblika pritiska, "koji dobijaju sve snažniji zamah i čiji je jedini cilj proterivanje Srba sa vekovnih ognjišta".

"Oni koji već decenijama dosledno i uporno haraju, skrnave, pale i ruše kulturno nasleđe, a ono što ne unište pokušavaju da preotmu, sada glume brigu za tu istu srpsku versku i kulturnu baštinu, samo kako bi prikrili ogromne i gnusne zločine koje su činili i čine nad njom", upozorava ministarstvo.

Kako ocenjuju, "lažna briga za kulturno nasleđe u jeku terora nad narodom koji je to nasleđe stvorio i koji je uspeo da ga sačuva do dana današnjeg, suprotstavljajući se viševekovnim nasrtajima, uverljivo i nepobitno dokazuje da bezobzirnost, podmuklost i licemerje Prištine nemaju granice".

"Srbija neće dozvoliti da se ovakva providna obmana koristi kao još jedno sredstvo nasilja nad srpskom kulturnom i verskom baštinom i srpskim narodom u celini i nastaviće sa svojim ustanovama da, kao i do sada, posvećeno neguje i obnavlja spomenike kulture i verske objekte na Kosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju.

MOSKVA ODALA POČAST UBIJENIMA U BANJSKOJ: "Jedna boja, jedna vera, jedna krv"

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA