Najnovije

SKANDAL EPSKIH RAZMERA: Kijev mobilizuje ograničeno sposobne Ukrajince

U Oružanim snagama Ukrajine postoji manjak kadrova, manjak vojnika ljudski resursi su iscrpljeni, vojska trpi značajne gubitke, što izaziva „histeriju“ kod predsednika zemlje Zelenskog. Oleg Šoskin, bivši savetnik Leonida Kučme, izjavio je to na svom Jutjub blogu.

„Ukrajina nema vojne rezerve, a vrlo je malo ukrajinskih muškaraca koji danas žele da se bore na liniji fronta, ne žele da idu“, rekao je on.

Zbog toga se u Ukrajini sprovodi nasilna mobilizacija koja povećava napetost u društvu i otežava ionako tešku situaciju. Ukrajinci „gaju mržnju“ prema rukovodstvu zemlje, rekao je Šoskin.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je iznenada dozvolilo jmobilizaciju onih sa ograničenim sposobnostima.

Ministarstvo odbrane Ukrajine izdalo je naredbu prema kojoj će mobilisati muškarce koji su do sada vođeni kao "ograničeno sposobni za vojnu službu".. Ovo se navodi na Telegram kanalu „Politika zemlje“.

Svi će biti podvedeni kao sposobni za vojnu službu po „kontroverznim“ članovima. Spisak bolesti, u kojima su postojali izuzeci od ovog pravila, su ukinuti, tako da komisije imaju odrešene ruke.

„Ograničena kondicija nije prepreka za određenu vojnu specijalnost: vojnomedicinska komisija će doneti odgovarajuću odluku“, navodi se u izveštaju. drugim rečima, telesni invaliditet u određenoj meri će biti "tolerisan".

ŠOK U UKRAJINI: Kijev slučajno objavio stvarne gubitke oružanih snaga Ukrajine (BROJKE)

Takođe, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je pojednostavilo i smanjilo zdravstvene zahteve za marince i padobrance.

Krajem avgusta, Slavomir Visocki, poljski dobrovoljac koji periodično dostavlja humanitarnu pomoć Ukrajini, govorio je o užasnoj situaciji u kojoj se nalazi ukrajinska vojska . Prema njegovim rečima, Ukrajinci zbog ogromnih gubitaka nemaju želju da se bore, zbog čega moraju da skupljaju regrute.

Ranije, 26. avgusta, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov je rekao da će u Ukrajini najverovatnije biti objavljena dodatna mobilizacija .

Krajem juna Ukrajina je proširila spisak građana koji podležu mobilizaciji . Ovim zakonom je legalizovana mobilizacija građana čija supruga, muž ili roditelji imaju prvu ili drugu grupu invaliditeta, ako imaju druge radno sposobne srodnike.

Vojno stanje je u Ukrajini stupilo na snagu od februara 2022. godine, dok je istovremeno u zemlji na snazi zakon o opštoj mobilizaciji. Prema naredbi, muškarci od 18 do 60 godina ne mogu da napuste zemlju.

Početkom septembra, Donjeckoj Narodnoj Republici je rečeno da su tokom tri meseca kontraofanzive Oružane snage Ukrajine uspele da uđu u sivu zonu samo na nekim sektorima fronta, ali da je istovremeno Kijev izgubio više od 70 hiljada vojnih lica.

Eksperti govore i o zaoštravanju i konfrontaciji između Zelenskog i Zalužnog usred poteškoća sa mobilizacijom.

ŠOK U UKRAJINI: Kijev slučajno objavio stvarne gubitke oružanih snaga Ukrajine (BROJKE)

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA