Najnovije

STEJT DEPARTMENT: Odluka o prodaji raketa ''Kosovu'' ne utiče na promenu vojnog balansa u regionu

Prodaja protivtenkovskih raketa "DŽavelin" tzv. Kosovu podržava ciljeve spoljne politike i nacionalne bezbednosti SAD, poboljšanjem bezbednosti Kosova, bez promene osnovnog vojnog balansa u regionu, izjavio je potparol Stejt departmenta za Kosovo onlajn povodom odluke SAD da prihvati zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa.

Stejt department (Foto: state.gov)

Potparol Stejt departmenta kaže da je administracija danas obavestila Kongres o predlogu za inostranu vojnu prodaju, za kupovinu projektila "DŽavelin" i prateće opreme od strane tzv. Kosova, za procenjenu cenu od 75 miliona dolara.

On je u pisanom odgovoru istakao je i da SAD nastavljaju da u potpunosti podržavaju transparentnu tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u multietničke, teritorijalne odbrambene snage, koje su pod civilnim nadzorom, interoperabilne u Nato.

U tom cilju, Stejt department je redovno donosio odluke o odobravanju inostrane vojne prodaje tzv. Ministarstvu odbrane Kosova za potrebe KBS.

"Ova prodaja podržava ciljeve spoljne politike i nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država poboljšanjem bezbednosti '’Kosova'’ i razvojem njihovih odbrane, kao i interoperabilnih sposobnosti Natoa, bez promene osnovnog vojnog balansa u regionu ili uticaja na odbrambenu spremnost SAD", naveo je portparol Stejt departmenta.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA