Najnovije

NOVI DOKAZI FENOMENA KLINIČKE SMRTI: Kako izgleda putovanje duše dok napušta telo? (VIDEO)

Običaj po selima u Srbiji je da kad neko umire, duša krene da putuje, ne treba pričati kako bi ta duša na miru napustila telo, jer u medicini je dokazano da je čulo sluha najpasivnije i uvek poslednje reaguje, objasnila je dr Milena Popović specijalista urgentne medicine u emisiji na Jutjub kanalu Puls zdravlja, dodajući da medicina još uvek nije ispitala fenomen kliničke smrti koji pojedini pacijenti doživljavaju opisujući prolazak kroz tunele i njihove susrete sa preminulima.

Doktorka je navela i primere pacijenata iz njene dugogodišnje kliničke prakse, dodajući da se i pored toga što su očekivanja da se lekari drže egzaktne nauke, ipak dešava nešto što je neobjašnjivo i „iznad nas“.

Imali smo čoveka srednjih godina kome je na radnom mestu pozlilo, osetio je neku nelagodu u predelu grudnog koša, i dok smo mi došli on je bio u svesnom stanju.

Međutim, u toku rada EKG-a, on ulazi u srčani zastoj. Prestaje da diše, zenice se neverovatnom brzinom šire, i mi počinjemo proces reanimacije.

On se nakon nekoliko minuta vraća u život uz neverovatan krik, kao nadljudski, priseća se dr Popović i objašnjava susret sa tim pacijentom nakon nekoliko dana.

U međuvremenu dobio je stent, u pitanju je bila maligna aritmija i kada sam ga upitala za iskustvo koje je doživeo tokom reanimacije, rekao je da mu je „ceo život prošao pred očima“, te da se seća mog glasa, ali ne i lika što potvrđuje onu teoriju o sluhu kao čulu koje najkasnije nestaje, objašnjava doktorka.

“Ja ne mogu da se zakunem kao doktor koji poštuje egzaktnu nauku, ali budući da sam se susrela sa velikim brojem smrti, ne mogu reći da nešto ne postoji, premda se rade velika istraživanja o ovom fenomenu”, rekla je doktorka Milena.

Dr Milena Popović navela je još nekoliko interesantnih slučajeva vezanih za ovaj medicinski fenomen i tanku liniju između života i smrti, ali je u emisji bilo reči i o ostalim hitnim stanjima poput moždanog i srčanog udara, kao i burnih alergijskih reakcija i njihovih najtežih manifestacije poput anafilaktičkog šoka.

Detaljnije o navedenim stanjima pogledajte u videu Jutjub kanala Puls zdravlja.

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA