Najnovije

STOLTENBERG: Stabilnost na Zapadnom Balkanu krhka

NATO je posvećen tome da osigura da KFOR nastavi da ispunjava svoj mandat u okviru UN-a, poručio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem.

Jens Stoltenberg (Foto: Jutjub)

Stoltenberg, koji je razgovarao sa Spajićem u sedištu NATO, rekao je da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za NATO i ocenio da Crna Gora ima važnu ulogu u regionu.

On je pozdravio "snažnu posvećenost" crnogorskog premijera reformama i putu Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.

"To je još važnije jer je stabilnost u širem regionu ostaje krhka", rekao je Stoltenberg.

U tom kontekstu osudio je prošlogodišnje nasilje na Kosovu i Metohiji kao neprihvatljivo i podsetio da je NATO brzo reagovao, rasporedivši 1.000 dodatnih vojnika i teško naoružanje.

"Mi smo posvećeni osiguravanju da KFOR nastavi da ispunjava svoj UN mandat", poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg je najavio da će ambasadori NATO, i to svih 31, posetiti Sarajevo naredne nedelje, i poručio da je reč o demonstraciji "snažne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine".

"Svi politički lideri moraju da rade na očuvanju jedinstva. Ovo je ključno za stabilnost zemlje i regiona", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je Crna Gora veoma cenjen NATO saveznik i ukazao da je rasporedila snage u borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji, kao i da je doprinela "izgradnji efikasnijih i inkluzivnijih snaga bezbednosti" u okviru misije obuke NATO-a u Iraku.

Očekujem da mađarski parlament ratifikuje članstvo Švedske u NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da očekuje da će mađarski parlament da ratifikuje pristupanje Švedske Alijansi, na prvoj sednici krajem februara.

"Jasno je stavljeno do znanja da ce se parlament ovim pitanjem (članstvo Švedske u alijansi) baviti čim se ponovo sastane, i da će tada podržati ratifikaciju članstva Švedske", rekao je Stoltenberg dodajući da veruje da će pristupanje Švedske savezu doprineti njegovom jačanju i bezbednosti.

Ranije danas švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da ta zemlja neće pregovarati sa Mađarskom oko njene prijave za pristupanje savezu, prenosi Rojters.

"Nema zahteva koji se odnose na članstvo u NATO - to nije na stolu", rekao je Kristerson za švedsku TV4, uoči najavljenog susreta premijera dve zemlje na sastanku Evropskog saveta u Briselu sledeće nedelje.

Međutim, prema njegovim rečima, dve zemlje imaju mnogo tema o kojima bi trebalo da razgovaraju, uključujuci saradnju unutar NATO-a, predstojece predsedavanje EU Mađarske, podršci Ukrajini, ali i kako da dostignu najširu sinergiju njihovih vazduhoplovnih snaga koje dele isti program borbenih aviona, Švedski JAS Gripen.

Orban je ranije pozvao švedskog premijera Kristersona u posetu Budimpešti kao bi razgovarali o njenom mogućem pristupanju alijansi, a kasnije je dodao da mađarska vlada podržava članstvo Švedske u NATO-u.

Poziv na sastanak, ali u Briselu, usledio je i od švedskog kolege, Kristersona, koji nije mogao da precizira kada će Švedska postati 32. članica NATO-a, ali, kako je istakao, očekuje da će se to dogoditi uskoro.

Švedska je, zajedno sa Finskom, podnela zahtev za ulazak u NATO 2022. godine nakon ruskog napada na Ukrajinu, ali su njen ulazak odložile Turska i Mađarska.

Međutim, juče je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao dokumentima kojim se ratifikuje članstvo Švedske u NATO-u, dok je Mađarska ostala poslednja prepreka Stokholmu na putu ka savezu.

Mađarski parlament je na pauzi do sredine februara, a predsednik mađarske skupštine Laslo Kover izjavio je ranije danas da "nema posebne žurbe" u vezi sa pristupanjem Švedske alijansi.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA