Najnovije

LJubav prema bližnjima na EU način: Fon der Lajen obećava još deportacija u "sigurne zemlje"

Evropski lideri podržavaju centre za deportaciju, vraćaju migrante u Avganistan i Siriju i zabranjuju azil u Poljskoj.

Ursula fon der Lajen će predložiti strože zakone i više planova za deportaciju odbijenih tražilaca azila, što je, piše "Politiko" oštro skretanje Evropske unije udesno kada je reč o migrantskoj politici.

Više od polovine zemalja članica EU, uključujući Francusku i Nemačku, zatražilo je od EU da pooštri svoju politiku deportacija uoči sastanka 27 lidera EU, a sada je šefica Evropske komisije potvrdila da će deportacija biti, i to u još većem broju.

Fon der Lajenova je novinarima rekla da su lideri razgovarali o uspostavljanju centara za deportaciju van granica EU, nazivajući ih "centrima za povratak".

"Danas vidimo da je od svih onih koji nemaju pravo da ostanu u Evropskoj uniji, samo 20 odsto njih vraćeno u svoje zemlje porekla", rekla je ona.

"Ideja... nije trivijalna, ali se o njoj razgovaralo", rekla je ona, misleći na "centre za povratak".

Kako bi proširila svoje deportacije, EU bi takođe mogla da revidira ono što smatra pravno "bezbednom" zemljom. Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da Siriju i Avganistan treba smatrati sigurnim zemljama.

Oštriji stav prema migrantima u suprotnosti je sa snishodljivim saopštenjem Evropskog saveta posle pobede antimigrantski nastrojenog Donalda Trampa na izborima u SAD 2016: "Dobro je zapamtiti snagu zapadne zajednice. Italijani, Irci, Poljaci, Nemci, Španci - svaka nacija EU je pomogla u izgradnji Amerike."

Pa ti Srbine živi: Kako Kurti na severu KiM od sela do sela širi mrežu policijskih stanica i baza

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA