Najnovije

Pa ti Srbine živi: Kako Kurti na severu KiM od sela do sela širi mrežu policijskih stanica i baza

Nove policijske stanice grade se u Leposaviću, Lešku, Zubinom Potoku. U Sočanici je stanica već otvorena, u Severnoj Mitrovici su zgrade srpskih institucija predate policiji. Uz postojeće je u planu izgradnja novih baza.

Kosovska policija potpisala je pre nekoliko dana ugovor za izgradnju nove, velelepne zgrade policijske stanice u Zubinom Potoku. Vrednost posla je 1,1 milion evra, a objekat od više stotina kvadrata gradiće konzorcijum u kome su kompanije "Beni Kom" i "Olti Trasing". Krajem prošlog meseca, albanski odbornici SO Severna Mitrovica izglasali su da se zgrada u Bošnjačkoj mahali, u kojoj su do avgusta i upada prištinskih specijalaca bile smeštene srpske institucije, Kancelarija za KiM, PIO Fond, socijalne službe, preda na 99 godina MUP-u tzv. Kosova.

Zanimljivo je da je odluka da se zgrada preda policiji izglasana 26. septembra, a da je tabla, da je zgrada sedište policije, na zgradi postavljena skoro četiri nedelje ranije, 1. septembra.

Kosovska policija dobila je nešto ranije, takođe na 99 godina još jedan objekat u Severnoj Mitrovici i parcelu od 27.400 kvadrata poznatu kao Vojni remont. Objekte koji su predati KPS-u i u kojima su bile srpske institucije, pre toga su zauzeli kosovski specijalci.

Osim ova dva objekta, kosovska policija u Severnoj Mitrovici ima na raspolaganju i još jednu, prostranu zgradu, u kojoj je policijska stanica i sedište direkcije za Sever.

Početkom septembra, Aljbin Kurti položio je i u Leposaviću kamen temeljac za izgradnju nove policijske stanice. Kurti je tada saopštio da je njegovoj "vladi" veoma važno da "javne usluge budu što bliže građanima".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je tada da Kurti nastavlja policijsku okupaciju severa i da je to "direktna pretnja, zastrašivanje i provokacija preostalim Srbima".

Petković je dodao i da Priština i Kurti "ni po jednoj tački sporazuma u Briselu nemaju prava da na severu Kosova podižu svoje monoetničke policijske baze i policijske poligone kojima žele da konačno proteraju Srbe".

Sa svoje strane, Kurti je istog dana, 10. septembra položio kamen temeljac za izgradnju nove policijske stance i u mestu Lešak kod Leposavića u kome je 99 posto Srba.

Malo pre toga, početkom avgusta, Aljbin Kurti otvorio je novu policijsku stanicu i u srpskom selu Sočanica na putu od Leposavića ka Severnoj Mitrovici. Tzv. kosovski ministar unutrašnjih poslova DŽeljalj Svečlja na otvaranju policijske stanice u Sočanici izjavio je kako je time "proširena bezbednost za sve građane opštine Leposavić".

Petar Petković istog dana saopštio je da je Kurti protivpravno otvorio policijsku stanicu u čisto srpskoj sredini i da je "pretvara u albansku bazu iz koje će njegove falange da zastrašuju srpski narod u Leposaviću".

Pre toga, kosovski specijalci uklonili su sa pešačkog mosta u Sočanici bilbord na kome je pisalo "Ovo je Srbija".

Kosovskoj policiji predat je u međuvremenu i objekat u selu Banjska, na nekoliko stotina metara od čuvenog manastira. Godinu i više posle događaja iz septembra 2023. selo je i dalje prepuno specijalaca.

Sliku policijskih stanica kojima se, bukvalno, iz dana u dan, sever Kosova i Metohije sve više premrežava, svakako upotpunjuju i policijske baze na severu koje su pretvorene u prava utvrđenja.

Prva je na Jarinju, kilometar iza administrativnog prelaza gde su iza visokih betonskih zidova, na 11 parcela na pet hektara ovdašnjih Srba, oklopna vozila, a u kontejnerima specijalci. Ispred baze specijalci često postave kontrolni punkt na kome sa dugim cevima u rukama kontrolišu vozače koji izlaze ili preko Jarinja ulaze na Kosovo i Metohiju.

Na putu ka Severnoj Mitrovici slede Lešak, Leposavić i Sočanica u kojima su, na svakih desetak kilometara, policijske stanice, a nekoliko kilometara iz Sočanice je po zlu čuveni Bistrički most pored koga je pravo policijsko utvrđenje. Ovde su na kolovozu često postavljene betonske prepreke, a u poslednjih nekoliko godina, prištinski specijalci nekoliko puta su pucali na Srbe.

Policijska stanica je i u Zvečanu, a još jedno policijsko utvrđenje, odmah pored puta, je i na magistrali od Zubinog Potoka, gde se gradi policijska stanica, ka administrativnom prelazu Brnjak. Između Zvečana i Severne Mitrovice, na nekoliko kilometara, su gotovo stalni policijski puntkovi kod kapija "Trepče", ili kod bivše NIS-ove pumpe ili kod zgrade koju meštani zovu "Vampiruša".

Blizu Brnjaka i Zubinog Potoka je i policijska, neki tvrde i vojna baza u srpskom selu Gornji Jasenovik. Baza u Gornjem Jasenoviku podignuta 2022. godine, kada su na njive i livade Srba stigli specijalci i vlasnicima prosto zabranili pristup, što se tiče Kurtija, legalizovana je letos, dve godine kasnije. Prema kosovskim zakonima, Srbi iz Gornjeg Jasenovika nemaju pravo da se žale sudovima na eksproprijaciju, mogu da ospore samo visinu naknade koju će im razrezati prištinske vlasti. Ta naknada još nije utvrđena pa su Srbi i posle dve godine i bez svoje zemlje i bez naknade i bez prava da se i na šta žale.

Samo u poslednjih nekoliko godina, na razne načine, eksproprijacijom, prostim otimanjem, kosovske vlasti preuzele su na severu KiM 4.800 hektara zemljišta čiji su vlasnici uglavnom Srbi starosedeoci. Zemljište je uglavnom predviđeno za nove policijske i vojne baze.

"Odobrava se eksproprijacija za javni interes nepokretnosti koje su neophodne za realizaciju infrastrukturnih projekta od javnog interesa, u katastarskim zonama Bistrica, Šaljska Bistrica, Dren, Lešak, Košutovo u opštini Leposavić, i katastarske zone Brnjak, Zubin Potok, Velji Breg, Banje i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok prema tabelama opisanim relevantnim katastarskim evidencijama…", glasila je odluka Vlade u Prištini koja je polovinom ove godine potvrđena.

Na meti je i skoro stotinu hektara u selima Lešak i Dren u opštini Leposavić gde su građevinske mašine u pratnji specijalaca stigle na parcele Srba nekoliko nedelja pre javne rasprave i gde su počeli radovi na proširenju seoskog puta do spornih njiva i livada. Ovde su reagovali meštani, započeli proteste koji su trajali više nedelja, specijalci i mašine su se povukli. U međuvremenu, Priština je od eksproprijacije izuzela parcelu na kojoj se nalaze seosko groblje i ostaci stare crkve.

Ovde valja dodati i da saobraćaj na putevima severa često kontrolišu specijalci sa dugim cevima i pod punom opremom, da gradovima i selima severa danonoćno špartaju patrole često i u oklopnim vozilima.

Osim pomenutih, u planu je izgradnja baze Kosovskih bezbednosnih snaga na visu Crnuša iznad južnog dela Kosovske Mitrovice sa kog se čitava Severna Mitrovica vidi kao na dlanu.

"Pa ti, Srbine, na severu Kosova i Metohije živi, planiraj budućnost za sebe i svoju decu, osećaj se slobodno i bezbedno", komentariše danas sve ove činjenice, sliku života svoje porodice, jedan od Srba iz Leposavića u kome polako, ali sigurno napreduje izgradnja nove policijske stanice KPS-a.

VEČITI OPTIMISTA ZELENSKI: Ulazak u NATO jedini način da Ukrajina pobedi Rusiju

Izvor: Rt.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA