Najnovije

Da li Srbiju čeka zamka na samitu u Dubrovniku?

Cilj svakog skupa, foruma ili samita jeste da se učesnici usaglase oko određenog pitanja i da to uobliče u nekakvu dekleraciju, a ne da se unapred servira dekleracija koja vas uslovljava da pristanete na nešto što nije u skladu sa vašom politikom.

Ovo je mišljenje sagovornika Sputnjika dr Aleksandra Lukića sa Instituta za političke studije i diplomate i bivšeg ambasadora Srbije u Nemačkoj Milovana Božinovića, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u predlogu teksta deklaracije spremljene za samit podrške Ukrajini koji se održava u Dubrovniku u sredu piše da se Rusiji uvedu sankcije. Vučić je rekao da zbog toga još ne zna da li će Srbija ići ili ne na ovaj samit, a da će odluku doneti kasnije tokom dana.

Pritisak na Srbiju je nikad veći

Samitu će, inače prisustvovati lideri jugoistočne Evrope, zvaničnici Evropske unije i Vladimir Zelenski, kome je inače još u maju istekao mandat predsednika Ukrajine.

I Božinović i Lukić smatraju da je jasno zbog čega se Srbija premišlja da li da ode na ovaj skup, kako je Vučić i rekao, s obzirom da je jasno da će se od nje očekivati da po ovom pitanju promeni stav.

„To se neće desiti, jer bi to značilo da odstupamo od naše politike. Poenta je u tome što su svi ostali svesni da Srbija neće takvu dekleraciju potpisati. Druga opcija je da je potpiše, naravno sve u zavisnosti šta još u istoj piše još, ali da se ogradi zvanično i da ne prihvati samo tačku koja se odnosi na sankcije Rusiji,“ kaže Božinović.

Lukić s druge strane smatra da je i odlazak i nedolazak mač sa dve oštrice za nas.

„Faktički, šta god da uradimo, kako god da postupimo u ovom slučaju, čekaju nas osude i kritike. Ako ne odemo, reći će da smo se skroz svrstali na stranu Rusije, dakle, da nismo neutralni više po tom pitanju. Ako odemo, imaćemo pritisak, a možda i ucene da prihvatimo deklaraciju gde traže sankcije za Rusiju,“ ističe Lukić.

Od kad se dekleracije pišu unapred

Prema njegovim rečima, veoma je neobično da se dekleracija o nečemu piše unapred.

„Po ovome što znamo, ispada da mi samo treba da dođemo i da to potpišemo! Koliko ja znam, poenta svakog samita, foruma ili skupa po nekom pitanju jeste u tome da se dođe do nekog zajedničkog usaglašenog teksta koji bi svi učesnici mogli da prihvate,“ dodaje naš sagovornik.
Božinović pak smatra da je ovo još jedan u nizu skupova koji su jalovi.

„Svaki skup gde nema druge strane koja je umešana u dešavanja je čista propaganda, tako da smatram da je i ovde reč o tome, posebno jer je Andrija Plenković, hrvatski premijer, jasno na strani Ukrajine. Zbog dešavanja na Bliskom istoku malo se pompa oko Ukrajine stavila po strani pa sada na ovaj način možda pokušavaju da je ponovo vrate u centar pažnje. U svakom slučaju, ne mislim da će Srbija nešto doživeti što već nije zbog svog stava oko sankcija Rusiji,“ uveren je Božinović.

Žurba uoči okončanja izbora u SAD

Lukić veruje da na sve imaju uticaja i američki izbori kojima se primiču.

„Prozapadni blok naklonjen Ukrajini želi da sakupi što više poena pre nego se izbori okončaju. U tom kontekstu, Srbija kao jedina država iz ovog regiona koja nije uvela sankcije Rusiji bi za Zapad bila lep poen. Međutim, ponavljam da sumnjam da će se u našoj politici po tome bilo šta promeniti,“ uveren je Lukić.

Oba naša sagovornika saglasna su da je Srbija pod nikad većim pritiskom da se pridruži onim državama koje su uvele sankcije Rusiji, jer je sve više onih u svetu koji smatraju da bi ukrajinsko pitanje trebao da se zatvori.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u februaru ove godine na sličnom samitu u Tiranu uspeo da iz teksta Deklaracije skupa izbaci deo o sankcijama i tzv. malignom uticaju Rusije.

KREĆE OSVETA IZRAELA I AMERIKE! Počela medijska priprema za nemilosrdno spaljivanje Irana!

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA