Najnovije

SKANDALOZAN ODGOVOR STIŽE IZ KIJEVA: Ne želimo vaše leteće smeće

Ukrajinsko vazduhoplovstvo se nalazi u ozbiljnom problemu usled nedostatka višenamenskih borbenih aviona, budući da je većina letelica Su-27 i MiG-29, kojima je avijacija raspolagala, oboreno ili uništeno.

Zbog toga je i pokrenut proces nabavke F-16 iz zemalja članica NATO, ali za sada nema naznaka kada će ovi avioni biti isporučeni Kijevu, zbog procesa remonta i obuke, ali i straha ukrajinske strane da će ih ruska vojska locirati i uništiti neposredno nakon isporuke.

BRUTALAN POGODAK RUSKE ARMIJE! 140 miliona dolara ode u vazduh (VIDEO)

Pored F-16, postojao je i plan da se ukrajinski piloti opreme i višenamenskim borbenim avionima F/A-18 "hornet" ("stršljen) koji su izbačeni iz upotrebe australijskog ratnog vazduhoplovstva, međutim zbog blago rečeno "nesporazuma" između Australije i Ukrajine, do isporuke ovih aviona najverovatnije neće doći.

Kako prenosi "Fajnenšel rivju", tokom razgovora zvaničnika dve države, jedan od starijih oficira ukrajinske avijacije rekao je svojim australijskim kolegama da Kijev nije zainteresovan za 41 rashodovani F/A-18, koje je Kanbera htela da donira.

"Ne želimo vaše leteće smeće", prokomentarisao je ukrajinski oficir, prema svedočenju izvora koji je prisustvovao razgovorima.

Ova izjava ukazala je da postoji nerazumevanje između dve zemlje, ali i da je vrh ukrajinske vojske koliko-toliko svestan starosti i (lošeg) stanja opreme koju dobija, što potvrđuju i rezultati sa fronta, prenosi RT.

Ipak ovo nije prvi put da se odustaje od isporuke naoružanja iz Australije, budući da su australijske vlasti u ranijem periodu odbile da isporuče oklopne džipove "havki", kao i rashodovane helikoptere MRH-90 "tajpan" koji su u procesu sečenja i pretvaranja u staro gvožđe.

Takođe, Australija je jedna od retkih zemalja političkog Zapada koja je odbila da ponovo otvori svoju ambasadu u Kijevu što dodatno stvara probleme u komunikaciji i razumevanju potreba ukrajinske vojske. Posledica svega navedenog su "zategnuti odnosi" dveju država, prenosi "Fajnenšel rivju".

Plan o donaciji australijskih borbenih aviona koji su iz operativne upotrebe povučeni 2021. godine, predložen je u martu 2023. godine, a dva meseca kasnije pojavile su se informacije da su SAD dale blagoslov za njihov transfer.

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA