Najnovije

Ruski tenk uništio "bredlija" sa skoro pet kilometara udaljenosti (VIDEO)

Pre nekoliko dana na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se može videti kako posada ruskog tenka T-90M "proriv" uništava borbeno vozilo pešadije ukrajinske vojske M2 "bredli" američke proizvodnje, sa udaljenosti od čak 4.815 metara.

Kako se navodi u opisu snimka, ruski tenkisti su za dejstvo po BVP-u koristili protivoklopnu vođenu raketu 9M119M1 "invar-m1", sistema 9M119M "refleks-m", što se podudara sa deklarativnim karakteristikama o dometu ovog naoružanja.

Takođe, da se zaista radi o toj distanci svedoči i broj prikazan na donjem delu ekrana sistema upravljanja vatrom, koji inače prikazuje udaljenost označenog cilja. Kako se kasnije može videti projektil je po stizanju do mete izazvao ogromnu eksploziju, što jasno ukazuje da je vozilo uništeno.

Šta je "refleks-m"?

"Refleks-m" je modernizovana varijanta starijih sovjetskih protivoklopnih sistema 9M119 "svir" i 9M119M "refleks" (NATO oznaka AT-11 "snajper), primarno dizajniranih za ugradnju na osnovne borbene tenkove. Naime, rakete ovih sistema napravljene su tako da se mogu ispaliti iz glatkocevnih topova 2A45, 2A46 i 2A46M u kalibru 125 mm, sovjetskih, odnosno ruskih tenkova.

Trenutno se u upotrebi nalaze dve verzije raketa ovog sistema, sa oznakama 9M119M "invar" i 9M119M1 "invar-m1", koje koriste poluautomatski laserski sistem navođenja što znači da nišandžija mora laserskim obeleživačem označavati cilj od lansiranja sve do trenutka udara.

Rakete na zadnjem delu imaju preklopiva krilca koja pomažu pri letu i navođenju. Glavni adut "invara" jeste domet od pet kilometara, koji rakete prelaze za 17,69 sekundi imajući u vidu brzinu od 350 m/s.

Standardne varijante raketa iz porodice "invar" opremljene su tandem-kumulativnom bojevom glavom koja ima probojnost od 900 mm oklopa od valjanog homogenog čelika iza eksplozivno-reaktivnih ploča. Pored toga, postoje i varijante 9M119F i 9M119F1 sa fugasnim, tj. visoko-eksplozivnim punjenjem namenjenim za dejstvo po živoj sili neprijatelja.

Zatvara se kotao kod Avdejevke: Ruska vojska opkolila utvrđenu ukrajinsku bazu PVO (MAPA)

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA