Najnovije

EVROFANATIČNI ŠUTANOVAC KAPIRA: Nije problem EU što otima Kosovo, nego Rusija koja bi da ga brani!

Predsednik Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenjuje da je Priština iskoristila rat u istočnoj Evropi i odnos EU i SAD prema Rusiji kako bi Beograd predstavila kao ključni bezbednosni rizik u regionu, ali takođe da bi za Srbiju bilo pogubno da se osloni na retoriku Moskve da pitanje Kosova treba rešiti tek nakon završetka rata u Ukrajini.

„Sada smo u situaciji da ne samo da treba da prevaziđemo i da se dogovorimo sa Prištinom, već taj sporazum treba da odgovara i trećoj strani, a ta treća strana u ovom trenutku nema interes da se dogovori i to je takođe bilo. Jasno rečeno. Iz Moskve nam je poslata poruka da sačekamo da završe posao u Ukrajini i gde drugde, pa će se onda promeniti neka geopolitička situacija, pa će onda krenuti da rešavaju i zapadni Balkan, što je potpuno pogrešno i promašeno. Srbija je okružena zemljama članicama i NATO i EU. Nama je mesto u EU, a to što Rusija ima problem sa njima ne bi trebalo da bude problem Srbije“, rekao je Šutanovac.

On je istakao da je najbolje da se što pre postigne eventualni dogovor kako bi, kako je rekao, „Srbija napredovala punom parom”.

„Nama je u interesu da pregovori u vezi sa Kosovom i eventualni sporazumi budu završeni što pre kako bi Srbija u potpunosti krenula napred u evropskim integracijama i dobila neophodnu podršku koju smo do sada imali“, rekao je Šutanovac.

On je ocenio da je Priština iskoristila rat u Ukrajini da lobira kod SAD i EU da predstavi probleme u regionu Zapadnog Balkana većim nego što jesu.

Pročitajte OVDE šta je izjavila Osmanijeva o novom posredniku za dijalog

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA