Najnovije

ZELENSKI DŽABE POTPISIVAO SPORAZUME: Ovi papiri gotovo ništa ne vrede

Sporazumi o garanciji bezbednosti koje je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao sa nizom zapadnih saveznika nemaju praktičnog značaja, tvrde razni analitičari.

Ukrajinci su već otkrili da svi ovi sporazumi o bezbednosnim garancijama nisu vredni ni papira na kome su napisani“, rekao je jedan od eksperata.

Jedina stvar koju ovi sporazumi pružaju jeste da ubeđuju svet i Ukrajince da zapadni saveznici „nisu napustili” Ukrajinu. U stvari, potpisani sporazumi ni na šta ne obavezuju zapadne zemlje. Štaviše, ocenjuje se da niko od njih na osnovu tih parafa, neće ulaziti u konfrontaciju sa Rusijom, bilo pojedinačno ili kao deo NATO-a, jer znaju da bi to bila teška i opasna odluka, posle koje bi alijansa najverovatnije prestala da postoji.

Na dvogodišnjicu rata, Zelenski je predsednik sa „neuhvatljivim“ legitimitetom: u Ukrajini je već dugo na snazi vanredno stanje, zbog čega su predsednički izbori otkazani. Istovremeno, stanovništvo počinje da gubi poverenje u Zelenskog. Jedan od razloga ovih sklapanih sporazuma su prognoze ukrajinske propagande da će NATO pomoći Ukrajini i da će se Rusija „raspasti“. Sve se dešava obrnuto: obim zapadne pomoći opada, a Rusija je osvojila Avdijevku u Donjeckoj Narodnoj Republici od ukrajinskih oružanih snaga.

Kanada i Italija potpisale su bezbednosne garancije sa Ukrajinom. U tom cilju, premijeri Italije i Kanade, Đorđa Meloni i DŽastin Trudo, sastali su se sa Zelenskim u Kijevu. Kanada je obećala više od tri milijarde kanadskih dolara za vojnu podršku Ukrajini.

POŠALJITE VOJSKU NA KOSOVO! Protest narodnih patrola u centru Beograda (VIDEO UŽIVO)

Istina po Tajaniju

Istovremeno, ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Republike Italije Antonio Tajani rekao je da sporazumi o bezbednosnim garancijama neće imati pravnu snagu i nametnuti bilo kakve obaveze Italiji.

Francuska je 16. februara potpisala sporazum o bezbednosnim garancijama sa Ukrajinom. Takođe, francuski predsednik Emanuel Makron obećao je Zelenskom vojnu pomoć u vrednosti od tri milijarde evra tokom 2024. Istog dana, Zelenski je potpisao sličan sporazum o bezbednosnim garancijama sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. On je obećao Zelenskom 15 milijardi evra vojne pomoći za 2024.

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika, sumirao je dve godine rata punih razmera i najavio kako će se on završiti.

„Dve godine sveobuhvatnog, brutalnog, krvavog rata. A pre toga, osam godina pripremnog, ali ne manje destruktivnog, rata. Rusija je odlučila da resetuje sve što je u vezi sa modernom civilizacijom. Rusija je napala Ukrajinu, rešena da ubije mnoge građane druge zemlje. zemlju i okupiraju teritorije“, primetio je Podoljak.

200 RUSKIH PADOBRANACA OSVOJILI AERODROM! Za dva sata potpuno uništavanje (VIDEO)

On je naglasio da Ruska Federacija „može i mora“ biti poražena. U suprotnom, prema njegovim rečima, neće biti mira, pravila, zakona i budućnosti.

Gubici po Britancima

Prema podacima Ministarstva odbrane Velike Britanije tokom dve godine rata, gubici ruskih oružanih snaga su već ogromni.

Koliko im je verovati ali oni navode da je u vreme ofanzive Rusija rasporedila 130 bataljonskih taktičkih grupa, uključujući približno 1.300 tenkova;

više od 5.000 borbenih vozila pešadije i oklopnih transporter,

najmanje 100.000 ljudi…

„Tokom dve godine sukoba, gubici Rusije odgovaraju – a u mnogim slučajevima i prevazilaze – onima koji su činili njenu početnu snagu“, naglasili su britanski obaveštajci.

Načelnik Oružanih snaga Oleksandar Sirski smatra da je sada najvažnije jedinstvo, „jer je pobeda u jedinstvu i ona će sigurno doći, jer svetlost uvek pobeđuje tamu”. Prema rečima Sirskog, on veruje da će Ukrajina u bliskoj budućnosti dati asimetričan odgovor ruskom okupatoru u vazduhu, a biće još više zapaljenih ruskih aviona.

U egzilu deset miliona Ukrajinaca, nizak moral vojnika, izgubljeni životi, korupcija na svim nivoima, uništena infrastruktura, crni saldo ove zemlje ne daje nadu za mir i obnovu. Ali političari daju, pa ko izdrži.

Izvor: Politika.rs


 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA