Najnovije

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" konačno stigla u Beograd

"Srećni smo što se slika našeg umetnika vratila kući, potrebno je da završimo sve carinske i muzejske procedure pre nego što izložimo ovo remek - delo", rekla je direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka",  kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", u ponedeljak je stigla u Beograd.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković rekla je da je pre predstavljana slike javnosti, potrebno da se završe muzejske i carinske procedure. 

- Potrebno je da završimo sve carinske i muzejske procedure pre nego što izložimo ovo remek - delo. Verujem da će Jovanovićeva slika izazvati veliko interesovanje poštovalaca vrhunske umetnosti i učinićemo sve da se artefakt što pre nađe pred okom javnosti. Srećni smo što se slika našeg umetnika vratila kući - kazala je Medaković. 

Muzej grada Beograda je sliku kupio krajem prošle godine na aukciji kuće "Sotbi“ u Londonu  nazvanoj "Put svile – slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji".  Slika je kupljena za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti. Prva ponuda je iznosila 130.000 funti.

Radi se o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5). Muzej grada Beograda, koji je ušao u prepisku sa "Sotbijem", se u trku upustio uz podršku države.

Raniji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće "Christie’s" 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom "Arnautski ratnik".

Pročitajte OVDE šta je Miki Manojlović rekao o slučaju Bikovića i HBO

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA