Najnovije

Dilan dog i Betmen: U senci slepog miša

Konačno je došao i taj dan! Saradnja strip autora italijanske Serđo Boneli Editore i američke DC Komiks kulminirala je u izdanju koje nam Čarobna knjiga donosi u broju 535 edicije "Olovka, tuš i pero" i u trećem broju krosovera. I to kakvog krosovera!

Foto: Čarovna knjiga

Verovatno najvoljeniji junaci dve velike strip industrije se konačno upoznaju.
Ne namerno, ne sa željom da se dive umećima onog drugog.
Saradnju dva detektiva iniciraju u stvari negativci i zakleti neprijatelji naših heroja.


Betmen je detektiv pod maskom, superheroj koji to nije, nema nadljudske moći, ne leti, nema laser u očima, ali zato ima mozak i multimilionsku zalihu zelenih novčanica koje je nasledio i koje nemilice troši želeći da odbrani stanovnike svog Gotama, ali i ne samo Gotama.
Sa druge strane, romantični Dilan, istražitelj je noćnih mora, stanovnik Londona i vlasnik paučine na tekućem računu. "Spašava" ga saputnik i batler po imenu Gručo, slika i prilika Gruča Marksa koji to možda jeste, pod uslovom da nije proizvod mašte svog gazde. (Priča je jasnija ljubiteljima DD serijala).


Ko je to uspeo da spoji surovog realistu i lovca na natprirodno (a i na ženski pol)?
Pa naravno, njihovi arhi neprijatelji, sam vrh zlobe, kriminala i pokvarenosti, DŽoker lično i Doktor Ksabaras (Dilanov tata?).


Pošto u nebrojeno epizoda nisu samostalno uspeli da savladaju naše junake, zloće su smislile način kako da "ožive" i u pomoć prizovu najsurovijeg ubicu iz Dilanovih avantura, i to kao zombija sa malo više emocija.
Mislimo da nije dobro da otkrivamo ko je taj zloglasni ubica, ali moramo da pomenemo da će ovom knjigom biti zadovoljni mnogobrojni ljubitelji DŽona Konstantina, samo to ćemo pomenuti!
Sjajne su i minijature Ketvumen, Kroka, ali svakako dva policijska inspektora Bloka iz Skotland Jarda i Gordona iz Gotama.
Da je strip više italijanski je jasno, naročito kada se uzme u obzir ko je autor.
A scenarista je ni manje ni više nego doskorašnji urednik serijala Dilan Dog - Roberto Rekioni, autor nekih od najboljih epizoda serijala koji izlazi od 1986. godine, ali i tvorac preokreta u stripu koji se mnogim

"Dilanistima" nije svideo, a verovatno ni tvorcu (čuvenom Sklaviju) pa je Roberto prepustio palicu vođenja serijala piscu Barbari Baraldi.
Šta reći o grafičkom prikazu…


Takođe dojučerašnji autor naslovnica za Dilana Doga, Điđi Kavenago je maestralno grafički prikazao mrak Londona i Gotama, užas pakla i jezu sa zombijima.
Pomoć mu stiže u takođe sjajnom italijanskom umetniku Verteru Del'Ederi koji je jako dobro poznat ljubiteljima devete umetnosti, a treba pomenuti da je majstorski kolor delo Đovane Niro.


Uz ovakve autore, kompleksni likovi su sasvim dobro upakovani, svi akteri su  dobili svojih "pet minuta", ne odstupajući od karakterizacije u svojim serijalima.
Svaka preporuka da svoju biblioteku obogatite ovim divnim izdanjem Čarobne knjige!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA