Najnovije

HOĆE DA NAM ZABRANE UZGOJ POVRĆA U BAŠTAMA: Kažu da je štetno za planetu

Održavanje privatnih bašta i uzgoj povrća na ličnim parcelama prepoznato je kao štetno za planetu, tvrde autori studije sa Univerziteta u Mičigenu, objavljene u časopisu Nature, i pozvali su na njihovu zabranu.

Paradajz (Foto: Pixabay)

Stručnjaci su proučavali 73 urbana i prigradska poljoprivredna područja u Evropi, SAD i Velikoj Britaniji i sproveli sveobuhvatnu procenu životnog ciklusa infrastrukture, navodnjavanja i snabdevanja ovih lokacija. Kao rezultat toga, naučnici su zaključili da je ugljični otisak hrane iz gradskih i prigradskih vrtova šest puta veći nego u tradicionalnoj poljoprivredi - 420 grama ugljen-dioksida naspram 70 grama po porciji. Dakle, oni značajno doprinose globalnom zagrevanju.

Najveći doprinos emisiji ugljenika je infrastruktura koja se koristi za uzgoj hrane. „Od podignutih ograda do baštenskih šupa i staza, mnogo ugljenika ulazi u izgradnju ovih struktura“, rekli su naučnici. U vezi sa dobijenim rezultatima, istraživači su preporučili intenziviranje borbe protiv održavanja privatnih bašta i uzgoja povrća na ličnim parcelama,a po njihovom mišljenju, trebalo bi zabraniti male farme

U međuvremenu, ovaj naučni rad je dobio mnogo kritičara. Neki od njih su istakli da je studija finansirana i nadgledana od strane fondova Svetskog ekonomskog foruma (WEF) i da je prvobitno bila usmerena na rezultat.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA