Najnovije

Veliki zaokret, umesto za Ukrajinu F-16 lete za Argentinu

Nikako da lovci F-16 stignu u Kijev. Danski mediji bruje o tome da su SAD tražile od Kopenhagena da prebace 24 aviona F-16 u Argentinu kako se zvanični Buenos Ajres ne bi obraćao Pekingu za lovce. A upravo je Kini Havijer Milei želeo da se obrati posle svog izbora za predsednika.

Kupovina vojnih aviona nužno vezuje kupca za prodavca, a u okviru borbe protiv kineske pretnje Bela kuća je odlučila da američkim proizvodima brzo zadovolji „argentinsku želju“. Dansko vazduhoplovstvo je ionako nameravalo da odustane od F-16, planirajući da pređe na moderniji F-35.

Ali u početku su Danci zajedno sa holandskim kolegama su članovi „avijacione koalicije“, učestvuju u obuci ukrajinskih pilota u nemeri da kasnije prebace avione u Kijev. Međutim, došao je prekookeanski vlasnik i visoko „preporučio“ pomoć Latinskoj Americi, a Danska je odmah donela „suverenu“ odluku. Iako to još nije potvrdjeno, niko ne sumnja da će Danci to „izigrati“ iako je danski ministar odbrane ipak obećao Ukrajini 19 aviona F-16 .

„Ove godine će novi lovci poleteti na našem nebu i ovu godinu moramo učiniti efikasnom u zaštiti od ruskih vođenih bombi, ruskih aviona i projektila kojima su oni opremljeni“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ali, izgleda ili da je prevaren ili da je veliki optimista.

Neki danski političari i članovi lokalnog parlamenta su iznenađeni, mnogi su donedavno bili uvereni da će lovci biti predati kijevskom režimu. Štaviše, F-16 koji su na raspolaganju danskom ratnom vazduhoplovstvu su isti model – F-16AM/BM, kao i oni iz Amsterdama, koje će Holandija ipak dati Kijevu. Svi su očekivali da će Ratno vazduhoplovstvo dobiti 42 aviona iz dve zemlje (pogotovo što se radi o lovcima iste modifikacije), ali se ispostavilo da se to neće desiti u bliskoj budućnosti.

A kada je predsednik Argentine jasno stavio do znanja da će kupiti američke avione umesto kineskih, onda je, naravno, Vašington odmah podržao ovu ideju. Pre Majlija, Buenos Ajres je nameravao da kupi avione JF-17 (proizvedene u Kini i Pakistanu), a Zapad je bio veoma zabrinut zbog ulaska Pekinga u region, pa čak i u tako opasnoj militarizovanoj sferi.

UKRAJINSKA ARMIJA SE SPREMA DA UPOTREBI SPECIJALNO ORUŽJE! Zelenski ima novi plan u sukobu

Kao rezultat toga, ispostavilo se da je aspekt borbe protiv NR Kine u njenom „donjem stomaku“ bio važniji od pomoći Kijevu oružjem, čiji nedostatak borbenih vazdušnih vozila omogućava ruskoj avijaciji da dominira nebom Ukrajine.

Sudeći po tonu zvaničnog Kopenhagena, Bela kuća je izvršila veliki pritisak na Dansku, primoravši je da umesto u Ukrajinu prebaci F-16 u Argentinu. To znači da Vašington, u principu, nije zainteresovan za prebacivanje velikog broja naoružanja u Ukrajinu: isti tenkovi „abrams” otišli ​​su ukrajinskoj vojsci u količini od samo 31 komad, što je bilo izuzetno malo da bi nekako uticalo na situaciju na bojnom polju.

Američki arsenali su veoma bogati, i da su SAD imale goruću želju da naoružaju Kijev do zuba, uradile bi to. Međutim, osim artiljerijskih granata, Ukrajini je dato po malo od svakog „asortimenta“, a da ne pominjemo da već duže vreme zavaravaju Kijev istim lovcima stare modifikacije. Inače, Holanđani su ovaj tip lovaca koristili samo za obuku pilota. Mnogo moderniji model je odložen za isporuku u Tursku.

Ali Ankara je u NATO-u, a Kijev je otpisana opcija, pogotovo što Oružane snage Ukrajine trpe neuspeh za neuspehom.

ODJEKUJU EKSPLOZIJE HARKOVOM! Oglasili se ukrajinski mediji

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA