Najnovije

Aleksandar Dugin: Kraj ere zapadne hegemonije, početak ere multipolarnog sveta

Multipolarni svet je pogled na svet sasvim različit od zapadnog, u čijoj osnovi leži odbacivanje lažnog univerzalizma Zapada, rekao je ruski mislilac i geopolitičar Aleksandar Dugin u govoru na Multipolarnom forumu, održanom u Moskvi krajem februara ove godine.

Zapad se rasistički i imperijalistički poistovećuje sa čitavim čovečanstvom. Zapadna civilizacija je, u stvari, celo čovečanstvo proglasila svojom imovinom, a to je dovelo do formiranja unipolarnog sveta.

U takvom svetu postoje samo zapadne vrednosti i jedan politički sistem, a to je liberalna demokratija. Postoji samo jedan ekonomski, neoliberalni model i samo jedna kultura, a to je postmodernizam.

Takav svet predstavlja potpunu pobedu modernog zapadnog doba, liberalizma, koji se predstavlja kao jedina i neosporna ideologija celog čovečanstva.

Multipolarnost je alternativni pogled, koji se zasniva na suprotnom stanovištu. Zapad nije čitavo čovečanstvo, već samo njegov deo, jedna provincija, samo jedna od civilizacija.

Sedam zasebnih civilizacija

Danas postoji sedam takvih civilizacija. Neke civilizacije su već ujedinjene u ogromne kontinentalne civilizacijske države. Kolektivni Zapad, zemlje NATO-a i vazali SAD samo su jedan od polova.

Postoje još tri takva pola: Rusija-Evroazija, velika Kina i velika Indija. Postoje i još tri velika prostora, a to su islamski svet, transsaharska Afrika i latinoamerički svet, što njihov broj povećava na ukupno sedam.

Zapadna civilizacija je samo jedan od njih. Multipolarnost je u suprotnosti sa tvrdnjama Zapada o njegovoj univerzalnosti. Takve zapadne tvrdnje prožimaju našu kulturu, nauku i obrazovanje. Zapad se, sa svojom toksičnom ideologijom, infiltrirao u naša društva, korumpirao elite, stavio naše društvo pod svoju informatičku kontrolu i pokušao da našu omladinu odvoji od vere i tradicije.

Međutim, era hegemonije Zapada je završena. Takav zaključak proizilazi iz odluke Rusije da uđe u borbu na život i smrt sa Zapadom u Ukrajini. U Ukrajini se Rusi ne bore protiv Ukrajinaca, već protiv jednopolarnog sveta. Neizbežna pobeda Rusije biće ne samo naša, već pobeda celog čovečanstva. To je početak potpuno nove svetske arhitekture.

Brzi rast kineske ekonomije i jačanje kineskog suvereniteta, posebno pod vođstvom velikog lidera Si Đinpinga, pretvorili su Kinu u još jedan potpuno nezavisan pol. Zapad, predvođen globalističkom elitom SAD, Kini je smesta objavio trgovinski rat.

Islamski svet je izazvao Zapad najpre u verskoj i kulturnoj sferi. Zapadne vrednosti, koje otvoreno pozivaju na uništavanje tradicije, porodice, kulture i religije, nisu u skladu sa osnovama islama. Danas islamski svet vodi svoj rat sa globalističkim Zapadom, na primer u Palestini gde se odvija sramni genocid nad palestinskim narodom.

Indija je, posebno pod vlašću Narendre Modija, čitava civilizacija, koja se vraća svojim vedskim korenima, svojoj drevnoj tradiciji, svojim temeljima. To više nije kulturna i ekonomska kolonija Zapada, već svetski gigant u usponu.

Multipolarni svet više nije utopija, Zapad više nije hegemon

Panafrički pokret ujedinjuje Afriku, oslobođenu neokolonijalne kontrole, što uključuje najbolje aspekte prethodnih faza oslobodilačke borbe, gde religija i tradicionalne vrednosti igraju ključnu ulogu.

I Latinska Amerika nastavlja putem antikolonijalne borbe, gde narodi traže prevazilaženje zastarelih modela, koji su društvo delili na desnicu i levicu. U Latinskoj Americi pristalice tradicionalnih vrednosti se udružuju sa onima koji se zalažu za socijalnu pravdu, pod zastavom zajedničke borbe, protiv neokolonijalizma kolektivnog Zapada i njegove izopačene kulture.

Multipolarni svet danas nije utopija i nije više teorijski projekat. Šest civilizacija već su se ujedinile se u novi blok unutar BRIKS-a. Čovečanstvo se ujedinjuje, počinje da shvata sebe i da usklađuje svoje tradicije, svoje sisteme tradicionalnih vrednosti i svoje interese.

Jedino kolektivni Zapad, pokušavajući po svaku cenu da održi svoju hegemoniju, odbija da se uključi u ovaj neizbežni multipolarni proces. Zapad danas izaziva sukobe i pribegava sankcijama i direktnim pritiscima. Ukoliko to ne uspe, Zapad ulazi u direktnu vojnu konfrontaciju, kao danas u Ukrajini i Gazi, a sutra verovatno i na Pacifiku.

Međutim, narodi Zapada nisu neprijatelji multipolarnog sveta, već njegove žrtve. Kao što je pokazao intervju ruskog predsednika Putina sa američkim konzervativnimnovinarom Takerom Karlsonom, između Rusije i antiglobalista u SAD ima mnogo toga zajedničkog.

Prava pobeda multipolarnosti neće biti poraz Zapada, već njegov povratak sopstvenim zapadnim, tradicionalnim i neizopačenim vrednostima, njegovoj kulturi, njegovim hrišćanskim korenima. Ukoliko se zapadni narodi oslobode globalističkog jarma, narodi Zapada se mogu pridružiti čovečanstvu i postati istinski pol multipolarnog sveta.

Zapad više neće biti hegemon, zaključuje Dugin, a to nije samo u interesu svih nezapadnih civilizacija, već i samog Zapada.

Ukrajina napušta položaje! Šokantne vesti sa fronta: Putinove snage napreduju kao da neprijatelj ne postoji!

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA