Najnovije

Američki analitičar: Američki "jastrebovi" u Ukrajini će biti očerupani

Ukrajinskim snagama, prema sopstvenom priznanju, očajnički je potrebna protivvazduhoplovna. Većina sistema koji su ranije isporučeni iz SAD i Evrope su ili uništeni, ili su ostali bez raketa, dok Rusi dominiraju frontom, piše Stiven Brajen, bivši zamenik pomoćnika ministra odbrane SAD, na svom blogu "Vepons end stratedži".

Sada su SAD najavile da će obezbediti 138 miliona dolara za održavanje i popravku sistema PVO HAWK (jastreb) koji su prethodno isporučeni Ukrajini.

Problem je što su ukrajinski poboljšani sistemi HAWK ili uništeni ili oštećeni i većina nije u funkciji. Uz to, ruske vođene jedreće bombe (UMPK) imaju domet od oko 40 kilometara i mogu da unište preostale HAWK baterije. Ako Rusija upotrebi hipersoničnu raketu, "jastrebovi" neće preživeti, navodi on.

Ukrajince najviše brine zaštita ključnih gradova, posebno Kijeva. Ako su ruski vazdušni napadi na druge gradove ikakve smernice (Odesa, Harkov), na tim lokacijama nema efikasne protivvazduhoplovne odbrane.

Vazdušna odbrana je potrebna za zaštitu infrastrukture i za zaustavljanje vazdušnih napada. Čak i ako sistem HAWK u Ukrajini bude obnovljen u narednim mesecima, to nije dovoljno da se obezbede vitalne instalacije i utvrđenja na bojnom polju, navodi Brajen.

Suština je da Ukrajina više nema efikasnu protivvazduhoplovnu odbranu koja može zaštititi važnu infrastrukturu ili da zaustaviti ruske avione na bojnom polju ili blizu njega. Ukrajina će dobiti polovne avione F-16 do jula, ali je pitanje da li oni zaista mogu da naprave razliku i izbegnu ruske sisteme PVO. Bez efikasne ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane, Rusija dominira vazdušnim prostorom Ukrajine, zaključuje Brajen.

POSTAJE BAŠ NAPETO - JESMO LI NA IVICI SVETSKOG SUKOBA? SAD raspoređuju dodatne snage na Bliskom istoku

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA