Najnovije

MOGUĆE VEĆ ZA NEKOLIKO DANA: Iz Pentagona stiže "novi paket" za Kijev

Američki Pentagon formirao je novi veliki paket pomoći Ukrajini, koji je već „spreman za slanje“, piše Vašington post, pozivajući se na američke zvaničnike.
Pentagon

Pentagon

Pošiljka oružja biće poslata u Kijev ako Kongres i administracija odobre dodatna sredstva, piše VP.

Dan ranije je u Predstavničkom domu prošao proceduralno glasanje o predlogu zakona o pružanju pomoći Ukrajini u vrednosti od 60,8 milijardi dolara, kao i o odvojenim projektima podrške Izraelu i Tajvanu i pooštravanju sankcija Rusiji, Kini i Iranu.

20. aprila održaće se glasanje o projektima u Predstavničkom domu, ako budu odobreni, dokumenti će ići na razmatranje Senatu, a potom i predsedniku DŽou Bajdenu na potpis.

Prema izvorima publikacije, nakon odobrenja, „trebaće manje od nedelju dana“ da deo oružja iz novog paketa stigne u Ukrajinu.

O tome piše i Politiko, koji napominje da se američko oružje skladišti u skladištima širom Evrope i da može da stigne do Ukrajine „za nekoliko dana“.

Još nije poznato kolika će biti nova serija pomoći. Kako piše VP, skoro sigurno će uključivati artiljerijske granate od 155 mm, a Pentagon može Ukrajini da obezbedi i sisteme protivvazdušne odbrane i municiju. Formiranje paketa počelo je mnogo pre predstojećeg glasanja o pomoći Kijevu.

Politiko napominje da će ovo, ako bude odobreno, biti drugi paket pomoći Kijevu od decembra. Prva tranša za 2024. od 300 miliona dolara objavljena je u martu. Poteškoće u pružanju podrške izazvale su nesuglasice u Kongresu oko relevantnog zakona o njemu od jeseni 2023. godine.

Portparol Pentagona, general-major Patrik Rajder, odbio je da komentariše.

Sjedinjene Države su pružile skoro 45 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini od 2022. Poslednjih meseci, američka vojska je saopštila da se ukrajinske oružane snage suočavaju sa teškim uslovima na bojnom polju zbog kašnjenja u snabdevanju. Bajden je govorio i o „mračnim“ posledicama povlačenja podrške.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je 18. aprila da „ruska vojska oseća svoju snagu u gotovo svemu što je vezano za oružanu komponentu“ i da zbog svoje prednosti u artiljeriji, opremi i sposobnosti delovanja u vazdušnom prostoru, ukrajinske trupe „pritišću“ nas na fronta i postepeno napreduju.

Pročitajte OVDE šta je najavio Šojgu

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA