Najnovije

ĐURIĆ OTKRIO: Zvanični zahtev i prvi potez Srbije u NJujorku!

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić izjavio je da je u Misiji Srbije u NJujorku formiran Štab koji se 24 časa bavi situacijom vezanom za pokušaj usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, a da će Srbija zapravo tražiti potpuno povlačenje predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici.
Đurić

Đurić

"Taj pokušaj izaziva mnogo i razloga za zabrinutost i razočarenja zbog načina na koji se ovako osetljivoj temi govori. Ovo je tema koja ne treba da bude politizovana i pre svega treba da se bavi pijetetom prema žrtvama, a ne da izaziva nove podele", rekao je Đurić i naveo da će tražiti da se rezolucija o Srebrenici povuče.

On je ocenio da je na delu pokušaj da se podnošenjem ovakve rezolucije o Srebrenici prodube podele unutar BiH u kojoj ne postoji konsenzus oko ovako osetljivog pitanja.

"Na stranu što je načinom na koji je rezolucija predložena narušeni i Ustav i zakoni BiH i unutrašnje uređenje koje jasno propisuje da je Predsedništvo BiH jedino nadležno za vođenje spoljne politike. Mi govorimo o zemlji koja je postkonfliktno područje", rekao je Đurić.

“Ne zaboravite da se sve ovo ne dešava ni na kakvu godišnjicu, ni bilo šta. Dakle, ovaj predlog je došao između 28. i 29. godišnjice dešavanja u Srebrenici. Dešavanja koja je, inače, Srbija jasno osudila. Podsetiću da su dva srpska predsednika odlazila u Srebrenicu da ukažu poštovanje žrtvama, da je Srbija 2010. godine usvojila u Narodnoj skupštini deklaraciju u kojoj je osudila zločin u Srebrenici i konstatovala da su međunarodni sudovi doneli o tome svoj stav“, naveo je Đurić.

Podseća i da je 2015. Vučić napadnut u Srebrenici kada je upravo išao da ukaže poštovanje žrtvama.

"I u takvim uslovima u kojima svi znaju koliko je ova tema osetljiva i koliko je važno da se region fokusira na budućnost, da se ne delimo, ne svađamo, ne otvaramo stare rane, deo zemalja koje su učestvovale i u dešavanjima devedesetih i koje su 1999. godine protivpravno napale našu zemlju, odlučuju da kosponzorišu ovu rezoluciju", rekao je Đurić.

Đurić se nalazi u NJujorku, gde će sutra kao član delegacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem predstavljati Srbiju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Na sednici će biti predstavljen redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša o radu Unmika.

U izveštaju koji je objavljen na sajtu UN, a koji treba da bude razmotren, Gutereš je naveo da su, uprkos izvesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbednosna situacija na severu KiM ostala krhka.

Pročitajte OVDE šta je Vulin rekao o “izdajnicima” iz Vučićevog najbližeg okruženja

Izvor: Pravda / RTS / Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA