Najnovije

NA KOSOVU VRI: Bačena bomba u Korminjanu, nađeno naoružanje u Zvečanu, u toku Kurtijev fejk referendum!

U dvorištu kuće S. S., srpske nacionalnosti, u Korminjanu kod Kosovske Kamenice, dogodila se eksplozija. Oštećen automobil. Sumnja se na ručnu bombu.
Bum!

Bum!

Incident u Korminjanu je RTS-u potvrđen u direkciji policije u Gnjilanu, uz informaciju da nema povređenih, te da se sumnja da je aktivirana ručna bomba.

O incidentu je izvestila i direkcija policije u Prištini u svom 24-časovnom izveštaju, dodajući da je eksplozija prijavljena nešto pre ponoći.

“Podnosilac žalbe sa Kosova prijavio je da je eksplozivna naprava, za koju se sumnja da je ručna bomba, eksplodirala u dvorištu njegove kuće. Osim materijalne štete na njegovom automobilu, nije bilo povređenih. Slučaj i dalje istražuju nadležne policijske jedinice”, navodi se u izveštaju.

Oružje u Zvečanu

Dve automatske puške, više metaka i elektrošok, policija je zaplenila u Zvečanu, u kući za koju tvrdi da je vlasnik Srbin, a koji se trenutno nalazi u centralnoj Srbiji.

"Po službenoj dužnosti, obavešten je tužilac, po čijem ovlašćenju su policijski službenici, po utvrđenim procedurama, izvršili kontrolnu radnju jedne kuće, na čijem se tavanu nalazile dva vatrena oružja AK-47, više komada municije i elektrošok", navodi se u saopštenju policije.

Policija ima saznanja u vezi sa osumnjičenom muškom osobom srpske nacionalnosti, vlasnikom stambene kuće, a za koju se sumnja da se nalazi u centralnoj Srbiji.

Policija navodi da ovaj slučaj nije u vezi sa procesom glasanja o smeni predsednika opština na severu KiM.

Cirkus od referenduma

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije centralne vlasti u Prištini danas organizuju glasanje na kojem se birači izjašnjavaju "za" ili "protiv" razrešenja opštinskih predsednika albanske nacionalnosti, izabranih prošle godine glasovima nekoliko procenata birača. Srpska lista pozvala na bojkot. Interesovanje birača simbolično.

Glasanje na kojem se odlučuje da li će predsednici albanske nacionalnosti u četiri srpske opštine, izabrani prošle godine glasovima nekoliko procenata uglavnom albanskih birača, ostati na tim pozicijama, počelo je simbolično, uz beznačajno interesovanje građana.

Iz Centralne izborne komisije saopšteno je da je do 11 časova glasalo 85 građana od više od 45.000 upisanih.

Nevladine organizacije koje prate glasanje izvestile su da su na svim biračkim mestima postavljene sigurnosne kamere, dok se glasačke kabine nalaze na poziciji koja može narušiti tajnost glasanja i može se posmatrati kao zastrašivanje birača.

Zbog toga, a i drugih razloga, čelnici Srpske liste pozvali su na bojkot glasanja, iako su prvobitno podržali peticiju za smenu predsednika opština.

Srpska lista je istakla da nadgledanje glasanja kamerama nema ni u zakonu ni u dosadašnjoj praksi na KiM.

Naglasili su i da je nerealan broj birača u biračkim spiskovima, jer je kao posledica torture vlasti u Prištini došlo do značajnog iseljavanja Srba sa severa.

Glasanje u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Severnoj Mitrovici moguće je u školama nastave na albanskom jeziku, komunalnim, privatnim i objektima Agencije za imovinu. Direktori škola nastave na srpskom jeziku nisu dozvolili glasanje u njima.

Pročitajte OVDE zašto Kurti ne sme da osnuje ZSO

Izvor: Pravda / Tanjug / RTS

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA