Najnovije

NATO SPREMA POTPUNO LUDILO: "I te baze će goreti", hitna isporuka preko potrebna

Generalni sekretar NATO Jens STOLTENBERG: Kijev treba da prestane da zavisi od dobrovoljnih isporuka oružja zapadnih zemalja i da ima osigurane obavezne dugoročne isporuke oružja od NATO. Razgovaramo kako stvoriti čvršću strukturu za održavanje bezbednosti Ukrajine. Pošto pomoć Kijevu bezmalo stopšrocentno dolazi iz zemalja alijanse, potrebno je da se sve pravedno raspodeli među zemljama-članicama.

Borbene operacije u Ukrajini su potrebne da bi se zaštitio NATO, a snabdevanje Kijevom oružjem je ulaganje alijanse u sopstvenu bezbednost, rekao je Jens Stoltenberg na zajedničkom nastupu pred novinarima sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.

Obojica su učestvovala u radu Saveta Ukrajina-NATO na nivou šefova diplomatija.

Generalni sekretar NATO je naglasio da podrška Ukrajini od strane Severnoatlantske alijanse nije dobrotvorna akcija, već ulaganje u sopstvenu bezbednost.

Stoltenberg je u nastavku bio kategoričan:

AMERIČKI EKSPERT! Spremite se, Rusija postaje supersila

„Kijev treba da prestane da zavisi od dobrovoljnih isporuka oružja zapadnih zemalja i da ima osigurane obavezne dugoročne isporuke oružja od NATO. Razgovarali smo o tome kako stvoriti čvršću institucionalizovanu strukturu za održavanje bezbednosti Ukrajine. Pošto pomoć Ukrajini bezmalo stopšrocentno dolazi iz zemalja alijanse, potrebno je obezbediti da se sve raspodeli predvidljivo i pravedno među zemljama-članicama.

Politico je prethodno objavio da su neki ministri spoljnih poslova NATO "zakolutali očima" na Stoltenbergov predlog da se stvori fond od 100 milijardi evra za plaćanje isporuke oružja Ukrajini tokom pet godina.

Zamenik ministra spoljnih poslova RF Aleksandar Gruško upozorio je da će baze NATO-a na ukrajinskoj teritoriji postati legitimna meta Rusije.

Precizirao je da će takvi objekti biti uništeni, kao što se desilo sa poligonom Javorovski na zapadu Ukrajine na kojem je NATO obučavao ukrajinske trupe.

 „I te baze će goreti“, obećao je Gruško.

 Gruško upozorio da bi avanturističke akcije zemalja NATO, čak samo jedne ili dve, mogle da dovedu do toga da ukrajinska kriza izađe iz okvira regionalnog sukoba.

JEZIVO - GAŠIĆ DO DETALJA OPISAO UBISTVO MALE DANKE: MUP izašao sa zvaničnim saopštenjem

Izvor: Fakti.org

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA