Najnovije

SRBI NA SEVERU KiM O KURTIJEVOJ POSETI: Obišao "tekovine svoje vladavine"

Aljbin Kurti video Bistrički most na kome njegovi specijalci često pucaju na Srbe, a propustio da vidi staro srpsko groblje iznad Mitrovice, preorano, da preko prođe put do kuće jednog Albanca.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti bio je juče tokom posete severu KiM u zaista jedinstvenoj prilici da uživo obiđe mnoge tekovine svoje trogodišnje vladavine, da vidi mnoge, i za Evropu, jedinstvene rezultate postignute na ovom terenu.

Na kraju posete, Kurti se pohvalio da je za njegovog mandata toliko toga dobrog urađeno na severu, toliko, primećuju jutros naši sagovornici, Srbi sa severa, da su ga juče od Leposavića do Zvečana i dalje ka Zubinom Potoku i Mitrovici čuvale desetine do zuba naoružanih specijalaca.

"Na samom početku posete, Kurti je juče bio kod nas, u zgradi Opštine Leposavić koju već nepunih godinu dana čuvaju njegovi specijalci sa dugim cevima i u koju Srbi zaposleni u opštinskoj administraciji ne mogu od tada ni da privire. Ni juče nam nisu dali ni da privirimo na trg ispred opštine, jedino suzavca nije bilo", primećuju u Leposaviću.

Sem ovog, vele jutros na severu, premijer tzv. Kosova je i u Leposaviću, a kasnije u Zvečanu, Zubinom Potoku, u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici bio u prilici da se sretne sa Albancima, gradonačelnicima ovih srpskih opština koji su izabrani sa po jedva par stotina glasova, što je, zaista jedinstven slučaj u Evropi i "još jedna od tekovina njegove vlasti".

Dolazeći nenajavljeno, iz pravca Zvečana ka Leposaviću, juče pre podne Kurti je bio u prilici da prođe i kontrolni punkt, utvrđenje njegovih specijalaca na Bistričkom mostu na kome je u poslednjih godinu dana najmanje tri puta pucano na Srbe, a neki od Srba u tim pucnjavama su i ranjeni.

"Nije ništa javljeno, pa je ostalo nejasno da li je Kurti juče posetio i neku od sedam vojnih ili policijskih baza ovde kod nas na severu. I te baze su još jedna od tekovina njegove vlasti, i zaista je jedinstven slučaj u Evropi, možda i u svetu da su u četiri opštine, sa manje od 50.000 stanovnika, podignute četiri baze, dakle jedna na jedva 7.000 ljudi", konstatuje jedan od naših sagovornika sa Severa KiM.

Kad je već bio na severu KiM, nastavljaju naši sagovornici, Kurti je juče u sklopu posete vojnim i policijskim bazama mogao i uživo da vidi parcele koje su, poput onih Gornjem Jasenoviku kod Zubinog Potoka, otete Srbima starosedeocima, oko njih postavljena žica, izgrađeni objekti, pristupni putevi, a tek onda pokrenut postupak eksproprijacije.

"Kad je već bio, koliko smo videli u Brđanima, gde je obišao kuće koje se podižu za Albance, Kurti je u neposrednoj blizini mogao i da poseti, vidi, staro srpsko groblje koje je prošle jeseni prekopano buldožerima, kosti sahranjenih Srba odnete na lokalnu deponiju, kako bi preko groblja prošao put za jednu albansku porodicu", pričaju naši sagovornici, Srbi iz Severne Mitrovice.

Od Brđana do Malog Zvečana, nema ni pet minuta kolima. Pod pratnjom, i uz obezbeđenje specijalaca, i manje. Pa je tako Kurti, kažu, mogao da ode do naselja na Malom Zvečanu da tamo poseti Srbe koji su za Martovskog pogroma 2004. godine isterani iz svojih kuća u selu Svinjare, nadomak Severne Mitrovice, i od tada ne mogu da se vrate u svoje selo, nego provode dane i godine u naselju na Malom Zvečanu.

"Mogao je da čuje priču tih ljudi, kako su im kuće popaljene, zemlja oteta, kako ne mogu do svojih imanja, kako njihove njive sada oru komšije Albanci", podsećaju iz Severne Mitrovice, dan po poseti Kurtija.

U Leposaviću i Zubinom Potoku, premijer privremenih prištinskih institucija je, nabrajaju dalje Srbi u ovim gradovima, mogao da poseti i mesta na kojima su njegovi specijalci maltretirali srpsku decu, jednog domaćina i njegovog sina, Srbe, držali na jednom sporednom putu u kanalu punom blatnjave, hladne vode, jer su ova dvojica uhvaćeni kako iz centralne Srbije na KiM prenose namirnice za – krsnu slavu. I to su, vele jutros ovde, tekovine njegove vladavine pa je bilo lepo da ih vidi i da se sa njima upozna.

"Šteta zaista, a prošao je na samo par stotina metara, što Kurti nije juče svratio do srpskog groblja u južnom delu Kosovske Mitrovice, odmah pored Ibra. Tamo je mogao da vidi stotine porušenih spomenika, pootvarane grobove, sve su to tekovine, pored ostalog i njegove vladavine. Možda bi tamo zatekao i nekog Srbina kako pali sveće, da mu objasni kad će groblje biti obnovljeno, spomenici ponovo podignuti, obeća da se to više neće ponoviti, da mu objasni kako se moglo desiti da mermerom od spomenika neki popločavaju svoja dvorišta, staze", pričaju naši sagovornici.

Nekima na severu Kosmeta jutros je prosto žao i što Kurti nije juče našao vremena da svrati do Srba u selu Varage kod Zubinog Potoka, a prošao je kroz selo, da ljudima objasni zašto su kosovski specijalci maja 2019. godine u selu batinali Razvigora Cvetića, jer čovek, zato što je od rođenja gluvonem, nije uspeo da im objasni da je samo pošao u prodavnicu po hleb. Ili, što su tog dana tukli i druge ljude po selu, kundacima u rebra...

I tako, sumiraju jutros Srbi posetu Kurtija. Uvereni da je premijer tzv.  Kosova mnoge od tekovina svoje vladavine video, ali da je mnogo više propustio. A kad je već dolazio, red je bio da i to vidi. Jer, sve su to, pored ostalog, i njegove zasluge.

Ukrajina će biti podeljena na pola!? Oficir CIA šokirao: Rusija pobeđuje, tu ništa ne može da se promeni

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA